Blockchain

Wat is Blockchain?

De term Blockchain is tot stand gekomen sinds de introductie van Bitcoin in 2008. Daarmee is Bitcoin dan ook de eerste toepassing van de blockchain-technologie. Hieronder wordt uitgelegd wat er zo interessant is aan deze technologie en wat deze technologie inhoudt.

Door de komt van Internet is er veel veranderd in onze samenleving. Met name communicatie en het delen van informatie werd zowel gemakkelijker als ook sneller. Het versturen van data over de hele wereld werd door Internet in een muisklik geregeld. Alleen de onderliggende systemen die werden gebruikt om data te versturen of betalingen te verrichten veranderde hierin niet mee

Ideal is een van de bekendste functionaliteiten om online betalingen mee te verrichten. Deze applicatie communiceert tussen de betalende partij, de bank, en de ontvangende partij . Hierdoor zijn er minimaal 3 partijen betrokken om een betaling te kunnen doen. Als het dan gaat om internationale betalingen dan zijn er nog meer partijen betrokken waardoor de systemen hierachter complex zijn, maar ook zorgt voor een hogere transactie-tijd en hogere transactiekosten.

Velen hebben getracht dit probleem op te lossen, maar elke oplossing was alsnog gebaseerd op centrale databases. Dit komt er op neer dat er alsnog een partij moet zijn, vergelijkbaar met een bank, die de balans van de rekeningen bijhoudt. Hierdoor ben je als gebruiker dan ook afhankelijk van deze partijen.

Door het ontstaan van de financiële crisis in 2008 werd het vertrouwen steeds minder in banken en soortgelijke centrale apparaten. Dit heeft geleidt tot de introductie van Bitcoin. Een digitale manier om transacties te verrichten zonder tussenkomst van een bank. Dit noemt men ook wel de peer to peer technologie.

Oplossen van problemen

De komst van het internet heeft veel teweeggebracht in onze samenleving. De manier van communiceren en het delen van informatie werd makkelijker. Het versturen van data naar de andere kant van de wereld werd mogelijk met een klik op de knop. Echter, de onderliggende systemen die worden gebruikt voor betalingen en waarde verplaatsing bleef hetzelfde.

Bijvoorbeeld, wanneer je een betaling doet via een website, wordt met iDeal verbinding gemaakt met jouw bank. Vervolgens wordt het bedrag via iDeal naar de bank van de tegenpartij verzonden. Zo zijn er al minimaal drie partijen die gemoeid zijn bij een dergelijke betaling. Dit is nog een stuk meer bij internationale betalingen! Dit zorgt niet alleen voor complexere systemen, maar ook voor hogere transactiekosten en langere transactie tijden. Waarom is het digitaal versturen van geld niet net zo makkelijk als een e-mail?

Wanneer je een e-mail verstuurd met een foto als bijlage, wordt dit vrijwel onmiddellijk ontvangen door de tegenpartij. De foto die wordt verstuurd is een kopie, maar de echte foto blijft op jouw computer. Voor digitaal geld zou dit een zeer ongunstige situatie zijn! Wetenschappers hebben meer dan twee decennia nagedacht over het oplossen van dit probleem, wat ook het double-spending probleem wordt genoemd.

Diverse oplossingen werden bedacht, maar waren gebaseerd op centrale databases. Dit betekent dat er een partij moet zijn, soortgelijk aan een bank, die de balans van de rekeningen bijhoudt. Dit is een ongunstige situatie, omdat je als gebruiker afhankelijk bent van deze partij. Daarnaast is een centrale database gevoelig voor aanvallen van hackers en andere partijen.

In het hart van de financiële crisis werd de argwaan ten opzichte van banken steeds groter. Het vertrouwen onder burgers nam af. Niet alleen door de werkwijze van de banken, maar ook tegen de manier hoe het financiële systeem is ingericht. Dit leidde tot de introductie van Bitcoin: een geldsysteem gebaseerd op peer-to-peer technologie.

Soorten blockchains

We hebben besproken wat een blockchain is, maar niet welke soorten er zijn. Zo zijn er drie type blockchains die te onderscheiden zijn. Dit zijn de publieke, hybride en de private blockchains. Naast de rechten op deze type blockchains, zijn ook de type van consensus anders.

Publieke blockchain

De bekende blockchains van dit moment zijn publiek: iedereen kan een account aanmaken en transacties uitvoeren en inzien. Voorbeelden hiervan zijn Bitcoin en Ethereum.

Hybride blockchain

Een hybride blockchain wordt ook wel de consortium blockchain genoemd. Dit is een gesloten omgeving, waar diverse partijen samenwerken om data en transacties te delen. Voorbeelden hiervan zijn een groep banken die onderling transacties uitvoeren, of een logistieke keten.

Private blockchain

De private blockchain wordt gebruikt binnen bedrijven. Zo kan er informatie worden gedeeld tussen departementen en filialen, met de zekerheid dat de data te vertrouwen is doordat deze niet kan worden aangepast.

Blockchain oplossing

Een tot nu toe onbekende persoon of organisatie publiceerde in 2008 het document dat Bitcoin beschreef. Deze persoon of organisatie is waarschijnlijk anoniem gebleven door de eerdere projecten met digitaal geld op basis van een centrale database. Deze werden namelijk opgeheven en de bedenkers gevangengenomen, met het argument dat alleen de overheid het recht heeft om geld te creëren.

Bitcoin beschreef precies wat blockchain is. Het is namelijk de eerste keer dat het concept op papier werd gezet. In een kleine 8 pagina’s legt Satoshi uit hoe het mogelijk is om geld naar elkaar te versturen op basis van een decentrale omgeving. Blockchain is gebaseerd op diverse technologische componenten die al langer bestaan. Het is daarom de slimme combinatie van de bestaande componenten die de blockchain zo interessant maken.

Blockchain als peer-to-peer systeem

Blockchain is gebaseerd op deze zogenaamde peer-to peer technologie. Het stelt gebruikers dus in staat om data te delen zonder tussenkomst van een centrale partij. Deze technologie paste men bijvoorbeeld ook al toe bij BitTorrent en Napster, waarmee je muziek/films (illegaal) kon downloaden van mensen die deze films/muziel zelf aanboden. Terwijl men dan aan het downloaden was, werd de film ook naar andere geupload vanaf je eigen PC. Hierdoor onstond dan een netwerk van computers die de films en muziek in stand konden houden.

Blockchain doet in feite hetzelfde. Het houdt een database in stand die gedeeld wordt in het netwerk met bijvoorbeeld de balansen van rekeningen. Alle personen in dit netwerk weten zo wat wie heeft , waardoor het niet eenvoudig kan worden uitgeschakeld of gehackt. Op het moment dat een van de personen zichelf bijvoorbeeld meer munten toe kent dan zullen de andere personen binnen dit netwerk deze wijziging afkeuren. Dit omdat in alle kopieen van transacties gezien wordt dat de wijziging niet klopt.

Bij Blockchain gaan transacties in een bepaalde structuur verzonden worden. De zogenaamde blokken. In ieder blok past een aantal transacties. Na een bepaalde tijd wordt er vanzelf weer een nieuw blok toegevoegd. In deze blokken zit informatie van de verzender, de ontvanger, het tijdstip van de transactie als ook de waarde van de transactie. Ook zit er een bepaalde referentie van het vorige blok. Op deze manier worden de blokken aan elkaar gelinkt en vormen ze als het ware een ketting. Deze ketting noemen we de blockchain.

Het is dan nog van belang dat wanneer er transacties plaatsvinden, iedere gebruiker in het netwerk dezelfde kopie heeft van de database. Hiervoor is een bepaald mechanisme bedacht dat zorgt dat iedereen instemt over de huidige staat van de blockchain. Dit mechanisme is zo ingericht dat er slechts één willekeurig persoon in netwerk in staat is om een nieuw blok toe te voegen. Daarna kunnen de andere personen in het netwerk op een eenvoudige wijze dit blok toevoegen en valideren aan hun kopie. Wanneer dit is gebeurd, kunnen de transacties dan ook niet meer gewijzigd worden. Vervolgens begint het netwerk met het verwerken van een volgend blok met transacties.

Samenvatting blockchain

Nu we de basiscomponenten van blockchain hebben besproken, kunnen we terug naar de essentie: wat is blockchain? Zoals je hebt gemerkt is er niet zoiets als één type blockchain. Een blockchain kent verschillende toepassingen en vormen, maar kent wel een aantal basiskenmerken. Een blockchain is daarmee te definiëren als:

  • Blokken transacties die met elkaar verbonden zijn, waardoor zij een ketting vormen: de blockchain.
  • Een netwerk om transacties uit te voeren zonder de tussenkomst van een derde partij.
  • Het vertrouwen in data uit het verleden, aangezien het niet meer aangepast kan worden.
  • Het bereiken van consensus om zo een blockchain te kunnen updaten.
  • Drie blockchain types: publiek, hybride en privaat.

Direct bitcoins wisselen voor andere cryptovaluta?

bitcoin
Bitcoin (BTC) 25.875,04
ethereum
Ethereum (ETH) 1.777,73
tether
Tether (USDT) 0,932602
bnb
BNB (BNB) 291,73
usd-coin
USD Coin (USDC) 0,933535
xrp
XRP (XRP) 0,486891
cardano
Cardano (ADA) 0,352399
staked-ether
Lido Staked Ether (STETH) 1.776,41
dogecoin
Dogecoin (DOGE) 0,067597
solana
Solana (SOL) 19,86
matic-network
Polygon (MATIC) 0,840258
tron
TRON (TRX) 0,071273
polkadot
Polkadot (DOT) 5,08
litecoin
Litecoin (LTC) 85,95
binance-usd
Binance USD (BUSD) 0,932602
shiba-inu
Shiba Inu (SHIB) 0,000008
avalanche-2
Avalanche (AVAX) 13,51
dai
Dai (DAI) 0,932125
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin (WBTC) 25.904,89
uniswap
Uniswap (UNI) 4,80
chainlink
Chainlink (LINK) 6,15
leo-token
LEO Token (LEO) 3,27
cosmos
Cosmos Hub (ATOM) 10,11
okb
OKB (OKB) 43,94
monero
Monero (XMR) 143,05
the-open-network
Toncoin (TON) 1,75
ethereum-classic
Ethereum Classic (ETC) 17,08
stellar
Stellar (XLM) 0,083883
bitcoin-cash
Bitcoin Cash (BCH) 106,65
internet-computer
Internet Computer (ICP) 4,54
filecoin
Filecoin (FIL) 4,53
true-usd
TrueUSD (TUSD) 0,932602
lido-dao
Lido DAO (LDO) 2,02
aptos
Aptos (APT) 7,95
hedera-hashgraph
Hedera (HBAR) 0,049591
quant-network
Quant (QNT) 106,93
arbitrum
Arbitrum (ARB) 1,15
crypto-com-chain
Cronos (CRO) 0,056004
vechain
VeChain (VET) 0,019443
near
NEAR Protocol (NEAR) 1,51
the-graph
The Graph (GRT) 0,122085
ggtkn
GGTKN (GGTKN) 0,104725
apecoin
ApeCoin (APE) 2,98
algorand
Algorand (ALGO) 0,141441
the-sandbox
The Sandbox (SAND) 0,515950
paxos-standard
Pax Dollar (USDP) 0,932373
eos
EOS (EOS) 0,849427
frax
Frax (FRAX) 0,930561
edgecoin-2
Edgecoin (EDGT) 0,932602
render-token
Render (RNDR) 2,46
rocket-pool
Rocket Pool (RPL) 46,15
aave
Aave (AAVE) 62,32
elrond-erd-2
MultiversX (EGLD) 34,35
fantom
Fantom (FTM) 0,306813
decentraland
Decentraland (MANA) 0,449433
blockstack
Stacks (STX) 0,590716
tezos
Tezos (XTZ) 0,871098
theta-token
Theta Network (THETA) 0,810653
axie-infinity
Axie Infinity (AXS) 6,60
rocket-pool-eth
Rocket Pool ETH (RETH) 1.906,46
flow
Flow (FLOW) 0,701149
immutable-x
ImmutableX (IMX) 0,721516
havven
Synthetix Network (SNX) 2,25
neo
NEO (NEO) 9,96
bitdao
BitDAO (BIT) 0,478201
usdd
USDD (USDD) 0,932168
kucoin-shares
KuCoin (KCS) 6,98
gala
GALA (GALA) 0,028136
radix
Radix (XRD) 0,065395
whitebit
WhiteBIT Token (WBT) 4,55
curve-dao-token
Curve DAO (CRV) 0,780076
gatechain-token
Gate (GT) 4,55
conflux-token
Conflux (CFX) 0,296463
bitcoin-sv
Bitcoin SV (BSV) 31,84
bitget-token
Bitget Token (BGB) 0,430781
kava
Kava (KAVA) 1,03
injective-protocol
Injective (INJ) 6,99
klay-token
Klaytn (KLAY) 0,179224
maker
Maker (MKR) 598,97
bittorrent
BitTorrent (BTT) 0,000001
iota
IOTA (MIOTA) 0,192544
pepe
Pepe (PEPE) 0,000001
gemini-dollar
Gemini Dollar (GUSD) 0,932171
chiliz
Chiliz (CHZ) 0,093982
sui
Sui (SUI) 0,937265
casper-network
Casper Network (CSPR) 0,044471
pax-gold
PAX Gold (PAXG) 1.836,92
tokenize-xchange
Tokenize Xchange (TKX) 6,02
huobi-token
Huobi (HT) 2,97
mina-protocol
Mina Protocol (MINA) 0,528266
terra-luna
Terra Luna Classic (LUNC) 0,000081
dash
Dash (DASH) 40,61
gmx
GMX (GMX) 52,48
marumarunft
marumaruNFT (MARU) 0,233058
compound-ether
cETH (CETH) 35,72
ecash
eCash (XEC) 0,000023
optimism
Optimism (OP) 1,35
tether-gold
Tether Gold (XAUT) 1.827,19
frax-share
Frax Share (FXS) 6,22
trust-wallet-token
Trust Wallet (TWT) 1,02
frax-ether
Frax Ether (FRXETH) 1.777,08
xdce-crowd-sale
XDC Network (XDC) 0,029284
flare-networks
Flare (FLR) 0,022952
compound-usd-coin
cUSDC (CUSDC) 0,021365
krypton-dao
Krypton DAO (KRD) 3,54
nexo
NEXO (NEXO) 0,649189
zilliqa
Zilliqa (ZIL) 0,021830
woo-network
WOO Network (WOO) 0,210836
singularitynet
SingularityNET (AGIX) 0,291275
mask-network
Mask Network (MASK) 4,24
nxm
Nexus Mutual (NXM) 50,16
loopring
Loopring (LRC) 0,271548
thorchain
THORChain (RUNE) 1,08
pancakeswap-token
PancakeSwap (CAKE) 1,61
arweave
Arweave (AR) 6,46
dydx
dYdX (DYDX) 1,99
convex-finance
Convex Finance (CVX) 4,10
enjincoin
Enjin Coin (ENJ) 0,314139
osmosis
Osmosis (OSMO) 0,525926
btse-token
BTSE Token (BTSE) 1,89
floki
FLOKI (FLOKI) 0,000031
baby-doge-coin
Baby Doge Coin (BABYDOGE) 0,000000
basic-attention-token
Basic Attention (BAT) 0,204839
1inch
1inch (1INCH) 0,368024
mx-token
MX (MX) 2,86
gnosis
Gnosis (GNO) 108,78
nem
NEM (XEM) 0,031113
oec-token
OKT Chain (OKT) 15,58
staked-frax-ether
Staked Frax Ether (SFRXETH) 1.863,30
zcash
Zcash (ZEC) 31,53
holotoken
Holo (HOT) 0,001497
qtum
Qtum (QTUM) 2,54
fetch-ai
Fetch.ai (FET) 0,255448
kaspa
Kaspa (KAS) 0,014612
liquity-usd
Liquity USD (LUSD) 0,937265
cdai
cDAI (CDAI) 0,020755
safemoon
SafeMoon [OLD] (SAFEMOON) 0,000000
ethereum-name-service
Ethereum Name Service (ENS) 9,74
oasis-network
Oasis Network (ROSE) 0,049816
illuvium
Illuvium (ILV) 46,15
aleph-zero
Aleph Zero (AZERO) 1,04
celo
Celo (CELO) 0,482394
link
FINSCHIA (FNSA) 34,83
huobi-btc
Huobi BTC (HBTC) 26.664,96
chia
Chia (XCH) 31,96
theta-fuel
Theta Fuel (TFUEL) 0,038695
audius
Audius (AUDIO) 0,227553
ravencoin
Ravencoin (RVN) 0,019983
defichain
DeFiChain (DFI) 0,334387
compound-governance-token
Compound (COMP) 34,04
decred
Decred (DCR) 15,42
tominet
tomiNet (TOMI) 3,64
terra-luna-2
Terra (LUNA) 0,812360
blur
Blur (BLUR) 0,467050
ronin
Ronin (RON) 1,02
icon
ICON (ICX) 0,232286
kusama
Kusama (KSM) 24,34
convex-crv
Convex CRV (CVXCRV) 0,735393
escoin-token
Escoin (ELG) 2,65
stepn
STEPN (GMT) 0,246616
bitcoin-gold
Bitcoin Gold (BTG) 12,15
swipe
SXP (SXP) 0,375921
astar
Astar (ASTR) 0,046832
iotex
IoTeX (IOTX) 0,021992
magic
Magic (MAGIC) 0,965243
jasmycoin
JasmyCoin (JASMY) 0,004356
balancer
Balancer (BAL) 5,00
tether-eurt
Euro Tether (EURT) 0,999749
beldex
Beldex (BDX) 0,038620
ethereum-pow-iou
EthereumPoW (ETHW) 1,90
yearn-finance
yearn.finance (YFI) 6.158,12
ankr
Ankr Network (ANKR) 0,024703
golem
Golem (GLM) 0,196725
wemix-token
WEMIX (WEMIX) 0,776526
just
JUST (JST) 0,021657
ontology
Ontology (ONT) 0,217163
olympus
Olympus (OHM) 9,81
helium
Helium (HNT) 1,31
ordinals
ORDI (ORDI) 8,86
dao-maker
DAO Maker (DAO) 1,11
0x
0x Protocol (ZRX) 0,214047
edu-coin
Open Campus (EDU) 1,09
bone-shibaswap
Bone ShibaSwap (BONE) 0,772016
harmony
Harmony (ONE) 0,014271
moonbeam
Moonbeam (GLMR) 0,266129
wax
WAX (WAXP) 0,051178
band-protocol
Band Protocol (BAND) 1,34
zelcash
Flux (FLUX) 0,551608
kadena
Kadena (KDA) 0,718261
waves
Waves (WAVES) 1,65
ssv-network
SSV Network (SSV) 23,18
iostoken
IOST (IOST) 0,008758
alchemix-usd
Alchemix USD (ALUSD) 0,928516
gains-farm
Gains Farm (GFARM2) 4.420,39
siacoin
Siacoin (SC) 0,003055
ocean-protocol
Ocean Protocol (OCEAN) 0,362387
sushi
Sushi (SUSHI) 0,811684
ecomi
ECOMI (OMI) 0,000576
lukso-token
LUKSO (LYXE) 9,92
astrafer
Astrafer (ASTRAFER) 0,985760