Blockchain

Wat is Blockchain?

De term Blockchain is tot stand gekomen sinds de introductie van Bitcoin in 2008. Daarmee is Bitcoin dan ook de eerste toepassing van de blockchain-technologie. Hieronder wordt uitgelegd wat er zo interessant is aan deze technologie en wat deze technologie inhoudt.

Door de komt van Internet is er veel veranderd in onze samenleving. Met name communicatie en het delen van informatie werd zowel gemakkelijker als ook sneller. Het versturen van data over de hele wereld werd door Internet in een muisklik geregeld. Alleen de onderliggende systemen die werden gebruikt om data te versturen of betalingen te verrichten veranderde hierin niet mee

Ideal is een van de bekendste functionaliteiten om online betalingen mee te verrichten. Deze applicatie communiceert tussen de betalende partij, de bank, en de ontvangende partij . Hierdoor zijn er minimaal 3 partijen betrokken om een betaling te kunnen doen. Als het dan gaat om internationale betalingen dan zijn er nog meer partijen betrokken waardoor de systemen hierachter complex zijn, maar ook zorgt voor een hogere transactie-tijd en hogere transactiekosten.

Velen hebben getracht dit probleem op te lossen, maar elke oplossing was alsnog gebaseerd op centrale databases. Dit komt er op neer dat er alsnog een partij moet zijn, vergelijkbaar met een bank, die de balans van de rekeningen bijhoudt. Hierdoor ben je als gebruiker dan ook afhankelijk van deze partijen.

Door het ontstaan van de financiële crisis in 2008 werd het vertrouwen steeds minder in banken en soortgelijke centrale apparaten. Dit heeft geleidt tot de introductie van Bitcoin. Een digitale manier om transacties te verrichten zonder tussenkomst van een bank. Dit noemt men ook wel de peer to peer technologie.

Oplossen van problemen

De komst van het internet heeft veel teweeggebracht in onze samenleving. De manier van communiceren en het delen van informatie werd makkelijker. Het versturen van data naar de andere kant van de wereld werd mogelijk met een klik op de knop. Echter, de onderliggende systemen die worden gebruikt voor betalingen en waarde verplaatsing bleef hetzelfde.

Bijvoorbeeld, wanneer je een betaling doet via een website, wordt met iDeal verbinding gemaakt met jouw bank. Vervolgens wordt het bedrag via iDeal naar de bank van de tegenpartij verzonden. Zo zijn er al minimaal drie partijen die gemoeid zijn bij een dergelijke betaling. Dit is nog een stuk meer bij internationale betalingen! Dit zorgt niet alleen voor complexere systemen, maar ook voor hogere transactiekosten en langere transactie tijden. Waarom is het digitaal versturen van geld niet net zo makkelijk als een e-mail?

Wanneer je een e-mail verstuurd met een foto als bijlage, wordt dit vrijwel onmiddellijk ontvangen door de tegenpartij. De foto die wordt verstuurd is een kopie, maar de echte foto blijft op jouw computer. Voor digitaal geld zou dit een zeer ongunstige situatie zijn! Wetenschappers hebben meer dan twee decennia nagedacht over het oplossen van dit probleem, wat ook het double-spending probleem wordt genoemd.

Diverse oplossingen werden bedacht, maar waren gebaseerd op centrale databases. Dit betekent dat er een partij moet zijn, soortgelijk aan een bank, die de balans van de rekeningen bijhoudt. Dit is een ongunstige situatie, omdat je als gebruiker afhankelijk bent van deze partij. Daarnaast is een centrale database gevoelig voor aanvallen van hackers en andere partijen.

In het hart van de financiële crisis werd de argwaan ten opzichte van banken steeds groter. Het vertrouwen onder burgers nam af. Niet alleen door de werkwijze van de banken, maar ook tegen de manier hoe het financiële systeem is ingericht. Dit leidde tot de introductie van Bitcoin: een geldsysteem gebaseerd op peer-to-peer technologie.

Soorten blockchains

We hebben besproken wat een blockchain is, maar niet welke soorten er zijn. Zo zijn er drie type blockchains die te onderscheiden zijn. Dit zijn de publieke, hybride en de private blockchains. Naast de rechten op deze type blockchains, zijn ook de type van consensus anders.

Publieke blockchain

De bekende blockchains van dit moment zijn publiek: iedereen kan een account aanmaken en transacties uitvoeren en inzien. Voorbeelden hiervan zijn Bitcoin en Ethereum.

Hybride blockchain

Een hybride blockchain wordt ook wel de consortium blockchain genoemd. Dit is een gesloten omgeving, waar diverse partijen samenwerken om data en transacties te delen. Voorbeelden hiervan zijn een groep banken die onderling transacties uitvoeren, of een logistieke keten.

Private blockchain

De private blockchain wordt gebruikt binnen bedrijven. Zo kan er informatie worden gedeeld tussen departementen en filialen, met de zekerheid dat de data te vertrouwen is doordat deze niet kan worden aangepast.

Blockchain oplossing

Een tot nu toe onbekende persoon of organisatie publiceerde in 2008 het document dat Bitcoin beschreef. Deze persoon of organisatie is waarschijnlijk anoniem gebleven door de eerdere projecten met digitaal geld op basis van een centrale database. Deze werden namelijk opgeheven en de bedenkers gevangengenomen, met het argument dat alleen de overheid het recht heeft om geld te creëren.

Bitcoin beschreef precies wat blockchain is. Het is namelijk de eerste keer dat het concept op papier werd gezet. In een kleine 8 pagina’s legt Satoshi uit hoe het mogelijk is om geld naar elkaar te versturen op basis van een decentrale omgeving. Blockchain is gebaseerd op diverse technologische componenten die al langer bestaan. Het is daarom de slimme combinatie van de bestaande componenten die de blockchain zo interessant maken.

Blockchain als peer-to-peer systeem

Blockchain is gebaseerd op deze zogenaamde peer-to peer technologie. Het stelt gebruikers dus in staat om data te delen zonder tussenkomst van een centrale partij. Deze technologie paste men bijvoorbeeld ook al toe bij BitTorrent en Napster, waarmee je muziek/films (illegaal) kon downloaden van mensen die deze films/muziel zelf aanboden. Terwijl men dan aan het downloaden was, werd de film ook naar andere geupload vanaf je eigen PC. Hierdoor onstond dan een netwerk van computers die de films en muziek in stand konden houden.

Blockchain doet in feite hetzelfde. Het houdt een database in stand die gedeeld wordt in het netwerk met bijvoorbeeld de balansen van rekeningen. Alle personen in dit netwerk weten zo wat wie heeft , waardoor het niet eenvoudig kan worden uitgeschakeld of gehackt. Op het moment dat een van de personen zichelf bijvoorbeeld meer munten toe kent dan zullen de andere personen binnen dit netwerk deze wijziging afkeuren. Dit omdat in alle kopieen van transacties gezien wordt dat de wijziging niet klopt.

Bij Blockchain gaan transacties in een bepaalde structuur verzonden worden. De zogenaamde blokken. In ieder blok past een aantal transacties. Na een bepaalde tijd wordt er vanzelf weer een nieuw blok toegevoegd. In deze blokken zit informatie van de verzender, de ontvanger, het tijdstip van de transactie als ook de waarde van de transactie. Ook zit er een bepaalde referentie van het vorige blok. Op deze manier worden de blokken aan elkaar gelinkt en vormen ze als het ware een ketting. Deze ketting noemen we de blockchain.

Het is dan nog van belang dat wanneer er transacties plaatsvinden, iedere gebruiker in het netwerk dezelfde kopie heeft van de database. Hiervoor is een bepaald mechanisme bedacht dat zorgt dat iedereen instemt over de huidige staat van de blockchain. Dit mechanisme is zo ingericht dat er slechts één willekeurig persoon in netwerk in staat is om een nieuw blok toe te voegen. Daarna kunnen de andere personen in het netwerk op een eenvoudige wijze dit blok toevoegen en valideren aan hun kopie. Wanneer dit is gebeurd, kunnen de transacties dan ook niet meer gewijzigd worden. Vervolgens begint het netwerk met het verwerken van een volgend blok met transacties.

Samenvatting blockchain

Nu we de basiscomponenten van blockchain hebben besproken, kunnen we terug naar de essentie: wat is blockchain? Zoals je hebt gemerkt is er niet zoiets als één type blockchain. Een blockchain kent verschillende toepassingen en vormen, maar kent wel een aantal basiskenmerken. Een blockchain is daarmee te definiëren als:

  • Blokken transacties die met elkaar verbonden zijn, waardoor zij een ketting vormen: de blockchain.
  • Een netwerk om transacties uit te voeren zonder de tussenkomst van een derde partij.
  • Het vertrouwen in data uit het verleden, aangezien het niet meer aangepast kan worden.
  • Het bereiken van consensus om zo een blockchain te kunnen updaten.
  • Drie blockchain types: publiek, hybride en privaat.

Direct bitcoins wisselen voor andere cryptovaluta?

bitcoin
Bitcoin (BTC) 90.441,52
ethereum
Ethereum (ETH) 3.413,32
xrp
XRP (XRP) 2,51
tether
Tether (USDT) 0,943348
solana
Solana (SOL) 211,92
bnb
BNB (BNB) 602,67
dogecoin
Dogecoin (DOGE) 0,396947
cardano
Cardano (ADA) 1,12
usd-coin
USDC (USDC) 0,943517
staked-ether
Lido Staked Ether (STETH) 3.413,31
avalanche-2
Avalanche (AVAX) 45,01
tron
TRON (TRX) 0,199530
shiba-inu
Shiba Inu (SHIB) 0,000027
stellar
Stellar (XLM) 0,515210
the-open-network
Toncoin (TON) 6,10
wrapped-steth
Wrapped stETH (WSTETH) 4.057,54
chainlink
Chainlink (LINK) 20,64
polkadot
Polkadot (DOT) 8,43
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin (WBTC) 90.434,90
hedera-hashgraph
Hedera (HBAR) 0,258239
weth
WETH (WETH) 3.415,85
bitcoin-cash
Bitcoin Cash (BCH) 485,02
sui
Sui (SUI) 3,05
litecoin
Litecoin (LTC) 114,51
pepe
Pepe (PEPE) 0,000019
uniswap
Uniswap (UNI) 13,08
near
NEAR Protocol (NEAR) 6,30
leo-token
LEO Token (LEO) 8,29
wrapped-eeth
Wrapped eETH (WEETH) 3.587,55
aptos
Aptos (APT) 12,02
internet-computer
Internet Computer (ICP) 12,08
usds
USDS (USDS) 0,943704
polygon-ecosystem-token
POL (ex-MATIC) (POL) 0,579281
ethereum-classic
Ethereum Classic (ETC) 30,64
crypto-com-chain
Cronos (CRO) 0,167997
fetch-ai
Artificial Superintelligence Alliance (FET) 1,65
ethena-usde
Ethena USDe (USDE) 0,944119
render-token
Render (RENDER) 7,87
filecoin
Filecoin (FIL) 6,64
bittensor
Bittensor (TAO) 546,56
vechain
VeChain (VET) 0,047550
algorand
Algorand (ALGO) 0,464120
kaspa
Kaspa (KAS) 0,146721
arbitrum
Arbitrum (ARB) 0,897614
aave
Aave (AAVE) 216,82
cosmos
Cosmos Hub (ATOM) 8,35
dai
Dai (DAI) 0,942546
whitebit
WhiteBIT Coin (WBT) 22,15
blockstack
Stacks (STX) 2,11
immutable-x
Immutable (IMX) 1,81
okb
OKB (OKB) 51,14
mantra-dao
MANTRA (OM) 3,34
bonk
Bonk (BONK) 0,000040
celestia
Celestia (TIA) 6,89
monero
Monero (XMR) 156,76
dogwifcoin
dogwifhat (WIF) 2,87
optimism
Optimism (OP) 2,26
mantle
Mantle (MNT) 0,831466
injective-protocol
Injective (INJ) 28,17
fantom
Fantom (FTM) 0,952812
theta-token
Theta Network (THETA) 2,64
the-graph
The Graph (GRT) 0,261360
hyperliquid
Hyperliquid (HYPE) 7,33
sei-network
Sei (SEI) 0,571856
ethena
Ethena (ENA) 0,771465
worldcoin-wld
Worldcoin (WLD) 2,96
binance-peg-weth
Binance-Peg WETH (WETH) 3.438,22
bitget-token
Bitget Token (BGB) 1,48
floki
FLOKI (FLOKI) 0,000210
kaia
Kaia (KAIA) 0,320553
thorchain
THORChain (RUNE) 5,61
based-brett
Brett (BRETT) 0,186521
first-digital-usd
First Digital USD (FDUSD) 0,938834
rocket-pool-eth
Rocket Pool ETH (RETH) 3.824,27
coinbase-wrapped-btc
Coinbase Wrapped BTC (CBBTC) 90.563,46
flare-networks
Flare (FLR) 0,031712
ondo-finance
Ondo (ONDO) 1,16
gala
GALA (GALA) 0,039742
pyth-network
Pyth Network (PYTH) 0,449159
mantle-staked-ether
Mantle Staked Ether (METH) 3.585,76
eos
EOS (EOS) 1,05
maker
Maker (MKR) 1.750,29
tezos
Tezos (XTZ) 1,49
arweave
Arweave (AR) 23,15
lido-dao
Lido DAO (LDO) 1,68
the-sandbox
The Sandbox (SAND) 0,596821
flow
Flow (FLOW) 0,934252
jupiter-exchange-solana
Jupiter (JUP) 1,08
starknet
Starknet (STRK) 0,631250
renzo-restaked-eth
Renzo Restaked ETH (EZETH) 3.513,10
helium
Helium (HNT) 8,18
kucoin-shares
KuCoin (KCS) 11,68
solv-btc
Solv Protocol SolvBTC (SOLVBTC) 90.192,92
jasmycoin
JasmyCoin (JASMY) 0,028044
raydium
Raydium (RAY) 4,64
gatechain-token
Gate (GT) 10,69
bitcoin-sv
Bitcoin SV (BSV) 66,58
beam-2
Beam (BEAM) 0,024897
ethereum-name-service
Ethereum Name Service (ENS) 39,13
matic-network
Polygon (MATIC) 0,577574
virtual-protocol
Virtuals Protocol (VIRTUAL) 1,27
coredaoorg
Core (CORE) 1,36
bittorrent
BitTorrent (BTT) 0,000001
kelp-dao-restaked-eth
Kelp DAO Restaked ETH (RSETH) 3.515,38
axie-infinity
Axie Infinity (AXS) 7,68
iota
IOTA (IOTA) 0,334848
elrond-erd-2
MultiversX (EGLD) 42,21
aioz-network
AIOZ Network (AIOZ) 1,00
peanut-the-squirrel
Peanut the Squirrel (PNUT) 1,12
msol
Marinade Staked SOL (MSOL) 263,70
dydx-chain
dYdX (DYDX) 1,59
neo
NEO (NEO) 15,73
decentraland
Decentraland (MANA) 0,585672
popcat
Popcat (POPCAT) 1,10
xdce-crowd-sale
XDC Network (XDC) 0,070251
aerodrome-finance
Aerodrome Finance (AERO) 1,47
tokenize-xchange
Tokenize Xchange (TKX) 12,88
ether-fi-staked-eth
ether.fi Staked ETH (EETH) 3.416,70
apecoin
ApeCoin (APE) 1,40
fasttoken
Fasttoken (FTN) 3,00
lombard-staked-btc
Lombard Staked BTC (LBTC) 90.534,15
binance-staked-sol
Binance Staked SOL (BNSOL) 216,08
conflux-token
Conflux (CFX) 0,204483
akash-network
Akash Network (AKT) 3,78
mantle-restaked-eth
Mantle Restaked ETH (CMETH) 3.583,38
solv-protocol-solvbtc-bbn
Solv Protocol SolvBTC.BBN (SOLVBTC.BB) 90.018,05
ecash
eCash (XEC) 0,000045
mina-protocol
Mina Protocol (MINA) 0,752148
zcash
Zcash (ZEC) 59,15
chiliz
Chiliz (CHZ) 0,097021
curve-dao-token
Curve DAO (CRV) 0,708695
nexo
NEXO (NEXO) 1,38
jupiter-staked-sol
Jupiter Staked SOL (JUPSOL) 226,19
pendle
Pendle (PENDLE) 5,27
arbitrum-bridged-wbtc-arbitrum-one
Arbitrum Bridged WBTC (Arbitrum One) (WBTC) 90.159,84
wormhole
Wormhole (W) 0,304475
mog-coin
Mog Coin (MOG) 0,000002
binance-peg-dogecoin
Binance-Peg Dogecoin (DOGE) 0,399623
pancakeswap-token
PancakeSwap (CAKE) 2,85
notcoin
Notcoin (NOT) 0,007873
havven
Synthetix Network (SNX) 2,41
axelar
Axelar (AXL) 0,916790
cat-in-a-dogs-world
cat in a dogs world (MEW) 0,008636
ordinals
ORDI (ORDI) 36,38
ronin
Ronin (RON) 2,02
l2-standard-bridged-weth-base
L2 Standard Bridged WETH (Base) (WETH) 3.409,90
blur
Blur (BLUR) 0,355759
zksync
ZKsync (ZK) 0,198347
dydx
dYdX (ETHDYDX) 1,59
neiro-3
Neiro (NEIRO) 0,001688
grass
Grass (GRASS) 2,90
nervos-network
Nervos Network (CKB) 0,015522
usdd
USDD (USDD) 0,938231
arbitrum-bridged-weth-arbitrum-one
Arbitrum Bridged WETH (Arbitrum One) (WETH) 3.411,34
oasis-network
Oasis (ROSE) 0,100991
terra-luna
Terra Luna Classic (LUNC) 0,000120
goatseus-maximus
Goatseus Maximus (GOAT) 0,656065
gnosis
Gnosis (GNO) 252,48
eigenlayer
Eigenlayer (EIGEN) 3,48
echelon-prime
Echelon Prime (PRIME) 12,60
arkham
Arkham (ARKM) 2,05
layerzero
LayerZero (ZRO) 5,79
compound-governance-token
Compound (COMP) 71,49
safe
Safe (SAFE) 1,24
coinbase-wrapped-staked-eth
Coinbase Wrapped Staked ETH (CBETH) 3.713,73
dog-go-to-the-moon-rune
DOG•GO•TO•THE•MOON (Runes) (DOG) 0,006155
tether-gold
Tether Gold (XAUT) 2.493,04
frax
Frax (FRAX) 0,936338
kava
Kava (KAVA) 0,554942
superfarm
SuperVerse (SUPER) 1,31
dash
Dash (DASH) 48,81
kusama
Kusama (KSM) 37,10
1inch
1inch (1INCH) 0,438757
super-oeth
Super OETH (SUPEROETHB) 3.427,85
book-of-meme
BOOK OF MEME (BOME) 0,008307
bazaars
Bazaars (BZR) 9,22
bitcoin-gold
Bitcoin Gold (BTG) 32,15
woo-network
WOO (WOO) 0,299543
astar
Astar (ASTR) 0,073654
creditcoin-2
Creditcoin (CTC) 1,34
theta-fuel
Theta Fuel (TFUEL) 0,080755
spx6900
SPX6900 (SPX) 0,574787
moo-deng
Moo Deng (MOODENG) 0,529530
ether-fi-staked-btc
Ether.fi Staked BTC (EBTC) 90.011,43
snek
Snek (SNEK) 0,007105
amp-token
Amp (AMP) 0,006493
holotoken
Holo (HOT) 0,002945
enjincoin
Enjin Coin (ENJ) 0,290891
beldex
Beldex (BDX) 0,075409
sats-ordinals
SATS (Ordinals) (SATS) 0,000000
frax-ether
Frax Ether (FRXETH) 3.408,34
stepn
GMT (GMT) 0,201580
livepeer
Livepeer (LPT) 14,20
dexe
DeXe (DEXE) 8,90
zilliqa
Zilliqa (ZIL) 0,026513
celo
Celo (CELO) 0,908444
apenft
APENFT (NFT) 0,000001
ether-fi
Ether.fi (ETHFI) 2,39
bitcoin-avalanche-bridged-btc-b
Avalanche Bridged BTC (Avalanche) (BTC.B) 90.646,64
polygon-pos-bridged-weth-polygon-pos
Polygon PoS Bridged WETH (Polygon POS) (WETH) 3.431,31