Blockchain

Wat is Blockchain?

De term Blockchain is tot stand gekomen sinds de introductie van Bitcoin in 2008. Daarmee is Bitcoin dan ook de eerste toepassing van de blockchain-technologie. Hieronder wordt uitgelegd wat er zo interessant is aan deze technologie en wat deze technologie inhoudt.

Door de komt van Internet is er veel veranderd in onze samenleving. Met name communicatie en het delen van informatie werd zowel gemakkelijker als ook sneller. Het versturen van data over de hele wereld werd door Internet in een muisklik geregeld. Alleen de onderliggende systemen die werden gebruikt om data te versturen of betalingen te verrichten veranderde hierin niet mee

Ideal is een van de bekendste functionaliteiten om online betalingen mee te verrichten. Deze applicatie communiceert tussen de betalende partij, de bank, en de ontvangende partij . Hierdoor zijn er minimaal 3 partijen betrokken om een betaling te kunnen doen. Als het dan gaat om internationale betalingen dan zijn er nog meer partijen betrokken waardoor de systemen hierachter complex zijn, maar ook zorgt voor een hogere transactie-tijd en hogere transactiekosten.

Velen hebben getracht dit probleem op te lossen, maar elke oplossing was alsnog gebaseerd op centrale databases. Dit komt er op neer dat er alsnog een partij moet zijn, vergelijkbaar met een bank, die de balans van de rekeningen bijhoudt. Hierdoor ben je als gebruiker dan ook afhankelijk van deze partijen.

Door het ontstaan van de financiële crisis in 2008 werd het vertrouwen steeds minder in banken en soortgelijke centrale apparaten. Dit heeft geleidt tot de introductie van Bitcoin. Een digitale manier om transacties te verrichten zonder tussenkomst van een bank. Dit noemt men ook wel de peer to peer technologie.

Oplossen van problemen

De komst van het internet heeft veel teweeggebracht in onze samenleving. De manier van communiceren en het delen van informatie werd makkelijker. Het versturen van data naar de andere kant van de wereld werd mogelijk met een klik op de knop. Echter, de onderliggende systemen die worden gebruikt voor betalingen en waarde verplaatsing bleef hetzelfde.

Bijvoorbeeld, wanneer je een betaling doet via een website, wordt met iDeal verbinding gemaakt met jouw bank. Vervolgens wordt het bedrag via iDeal naar de bank van de tegenpartij verzonden. Zo zijn er al minimaal drie partijen die gemoeid zijn bij een dergelijke betaling. Dit is nog een stuk meer bij internationale betalingen! Dit zorgt niet alleen voor complexere systemen, maar ook voor hogere transactiekosten en langere transactie tijden. Waarom is het digitaal versturen van geld niet net zo makkelijk als een e-mail?

Wanneer je een e-mail verstuurd met een foto als bijlage, wordt dit vrijwel onmiddellijk ontvangen door de tegenpartij. De foto die wordt verstuurd is een kopie, maar de echte foto blijft op jouw computer. Voor digitaal geld zou dit een zeer ongunstige situatie zijn! Wetenschappers hebben meer dan twee decennia nagedacht over het oplossen van dit probleem, wat ook het double-spending probleem wordt genoemd.

Diverse oplossingen werden bedacht, maar waren gebaseerd op centrale databases. Dit betekent dat er een partij moet zijn, soortgelijk aan een bank, die de balans van de rekeningen bijhoudt. Dit is een ongunstige situatie, omdat je als gebruiker afhankelijk bent van deze partij. Daarnaast is een centrale database gevoelig voor aanvallen van hackers en andere partijen.

In het hart van de financiële crisis werd de argwaan ten opzichte van banken steeds groter. Het vertrouwen onder burgers nam af. Niet alleen door de werkwijze van de banken, maar ook tegen de manier hoe het financiële systeem is ingericht. Dit leidde tot de introductie van Bitcoin: een geldsysteem gebaseerd op peer-to-peer technologie.

Soorten blockchains

We hebben besproken wat een blockchain is, maar niet welke soorten er zijn. Zo zijn er drie type blockchains die te onderscheiden zijn. Dit zijn de publieke, hybride en de private blockchains. Naast de rechten op deze type blockchains, zijn ook de type van consensus anders.

Publieke blockchain

De bekende blockchains van dit moment zijn publiek: iedereen kan een account aanmaken en transacties uitvoeren en inzien. Voorbeelden hiervan zijn Bitcoin en Ethereum.

Hybride blockchain

Een hybride blockchain wordt ook wel de consortium blockchain genoemd. Dit is een gesloten omgeving, waar diverse partijen samenwerken om data en transacties te delen. Voorbeelden hiervan zijn een groep banken die onderling transacties uitvoeren, of een logistieke keten.

Private blockchain

De private blockchain wordt gebruikt binnen bedrijven. Zo kan er informatie worden gedeeld tussen departementen en filialen, met de zekerheid dat de data te vertrouwen is doordat deze niet kan worden aangepast.

Blockchain oplossing

Een tot nu toe onbekende persoon of organisatie publiceerde in 2008 het document dat Bitcoin beschreef. Deze persoon of organisatie is waarschijnlijk anoniem gebleven door de eerdere projecten met digitaal geld op basis van een centrale database. Deze werden namelijk opgeheven en de bedenkers gevangengenomen, met het argument dat alleen de overheid het recht heeft om geld te creëren.

Bitcoin beschreef precies wat blockchain is. Het is namelijk de eerste keer dat het concept op papier werd gezet. In een kleine 8 pagina’s legt Satoshi uit hoe het mogelijk is om geld naar elkaar te versturen op basis van een decentrale omgeving. Blockchain is gebaseerd op diverse technologische componenten die al langer bestaan. Het is daarom de slimme combinatie van de bestaande componenten die de blockchain zo interessant maken.

Blockchain als peer-to-peer systeem

Blockchain is gebaseerd op deze zogenaamde peer-to peer technologie. Het stelt gebruikers dus in staat om data te delen zonder tussenkomst van een centrale partij. Deze technologie paste men bijvoorbeeld ook al toe bij BitTorrent en Napster, waarmee je muziek/films (illegaal) kon downloaden van mensen die deze films/muziel zelf aanboden. Terwijl men dan aan het downloaden was, werd de film ook naar andere geupload vanaf je eigen PC. Hierdoor onstond dan een netwerk van computers die de films en muziek in stand konden houden.

Blockchain doet in feite hetzelfde. Het houdt een database in stand die gedeeld wordt in het netwerk met bijvoorbeeld de balansen van rekeningen. Alle personen in dit netwerk weten zo wat wie heeft , waardoor het niet eenvoudig kan worden uitgeschakeld of gehackt. Op het moment dat een van de personen zichelf bijvoorbeeld meer munten toe kent dan zullen de andere personen binnen dit netwerk deze wijziging afkeuren. Dit omdat in alle kopieen van transacties gezien wordt dat de wijziging niet klopt.

Bij Blockchain gaan transacties in een bepaalde structuur verzonden worden. De zogenaamde blokken. In ieder blok past een aantal transacties. Na een bepaalde tijd wordt er vanzelf weer een nieuw blok toegevoegd. In deze blokken zit informatie van de verzender, de ontvanger, het tijdstip van de transactie als ook de waarde van de transactie. Ook zit er een bepaalde referentie van het vorige blok. Op deze manier worden de blokken aan elkaar gelinkt en vormen ze als het ware een ketting. Deze ketting noemen we de blockchain.

Het is dan nog van belang dat wanneer er transacties plaatsvinden, iedere gebruiker in het netwerk dezelfde kopie heeft van de database. Hiervoor is een bepaald mechanisme bedacht dat zorgt dat iedereen instemt over de huidige staat van de blockchain. Dit mechanisme is zo ingericht dat er slechts één willekeurig persoon in netwerk in staat is om een nieuw blok toe te voegen. Daarna kunnen de andere personen in het netwerk op een eenvoudige wijze dit blok toevoegen en valideren aan hun kopie. Wanneer dit is gebeurd, kunnen de transacties dan ook niet meer gewijzigd worden. Vervolgens begint het netwerk met het verwerken van een volgend blok met transacties.

Samenvatting blockchain

Nu we de basiscomponenten van blockchain hebben besproken, kunnen we terug naar de essentie: wat is blockchain? Zoals je hebt gemerkt is er niet zoiets als één type blockchain. Een blockchain kent verschillende toepassingen en vormen, maar kent wel een aantal basiskenmerken. Een blockchain is daarmee te definiëren als:

  • Blokken transacties die met elkaar verbonden zijn, waardoor zij een ketting vormen: de blockchain.
  • Een netwerk om transacties uit te voeren zonder de tussenkomst van een derde partij.
  • Het vertrouwen in data uit het verleden, aangezien het niet meer aangepast kan worden.
  • Het bereiken van consensus om zo een blockchain te kunnen updaten.
  • Drie blockchain types: publiek, hybride en privaat.

Direct bitcoins wisselen voor andere cryptovaluta?

bitcoin
Bitcoin (BTC) 52.462,65
ethereum
Ethereum (ETH) 2.976,51
tether
Tether (USDT) 0,921439
bnb
BNB (BNB) 363,01
solana
Solana (SOL) 98,37
staked-ether
Lido Staked Ether (STETH) 2.973,71
xrp
XRP (XRP) 0,523349
usd-coin
USDC (USDC) 0,919451
cardano
Cardano (ADA) 0,565062
avalanche-2
Avalanche (AVAX) 35,75
dogecoin
Dogecoin (DOGE) 0,089046
tron
TRON (TRX) 0,130361
chainlink
Chainlink (LINK) 17,38
polkadot
Polkadot (DOT) 7,43
matic-network
Polygon (MATIC) 0,948337
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin (WBTC) 52.320,72
uniswap
Uniswap (UNI) 10,13
the-open-network
Toncoin (TON) 1,98
shiba-inu
Shiba Inu (SHIB) 0,000010
internet-computer
Internet Computer (ICP) 11,96
bitcoin-cash
Bitcoin Cash (BCH) 272,55
litecoin
Litecoin (LTC) 67,91
dai
Dai (DAI) 0,919329
immutable-x
Immutable (IMX) 3,06
blockstack
Stacks (STX) 2,78
cosmos
Cosmos Hub (ATOM) 10,14
near
NEAR Protocol (NEAR) 3,64
leo-token
LEO Token (LEO) 4,05
ethereum-classic
Ethereum Classic (ETC) 25,59
filecoin
Filecoin (FIL) 7,05
bittensor
Bittensor (TAO) 573,16
kaspa
Kaspa (KAS) 0,155113
hedera-hashgraph
Hedera (HBAR) 0,099596
aptos
Aptos (APT) 9,06
optimism
Optimism (OP) 3,40
vechain
VeChain (VET) 0,044413
stellar
Stellar (XLM) 0,110208
injective-protocol
Injective (INJ) 34,24
first-digital-usd
First Digital USD (FDUSD) 0,917717
lido-dao
Lido DAO (LDO) 3,25
okb
OKB (OKB) 47,50
mantle
Mantle (MNT) 0,832550
celestia
Celestia (TIA) 15,51
render-token
Render (RNDR) 6,64
crypto-com-chain
Cronos (CRO) 0,094347
the-graph
The Graph (GRT) 0,258261
monero
Monero (XMR) 124,81
arbitrum
Arbitrum (ARB) 1,74
sei-network
Sei (SEI) 0,805928
theta-token
Theta Network (THETA) 1,86
rocket-pool-eth
Rocket Pool ETH (RETH) 3.270,78
maker
Maker (MKR) 1.976,06
sui
Sui (SUI) 1,47
beam-2
Beam (BEAM) 0,032935
thorchain
THORChain (RUNE) 5,43
mantle-staked-ether
Mantle Staked Ether (METH) 3.055,24
flare-networks
Flare (FLR) 0,044777
algorand
Algorand (ALGO) 0,188878
bitcoin-sv
Bitcoin SV (BSV) 74,57
quant-network
Quant (QNT) 100,49
elrond-erd-2
MultiversX (EGLD) 54,71
flow
Flow (FLOW) 0,962161
aave
Aave (AAVE) 94,77
dydx-chain
dYdX (DYDX) 3,18
bitget-token
Bitget Token (BGB) 0,950180
ordinals
ORDI (ORDI) 61,12
starknet
Starknet (STRK) 1,76
mina-protocol
Mina Protocol (MINA) 1,20
havven
Synthetix Network (SNX) 3,67
helium
Helium (HNT) 8,19
tokenize-xchange
Tokenize Xchange (TKX) 14,64
chiliz
Chiliz (CHZ) 0,131723
true-usd
TrueUSD (TUSD) 0,892605
fantom
Fantom (FTM) 0,406341
the-sandbox
The Sandbox (SAND) 0,509214
gala
GALA (GALA) 0,033783
axie-infinity
Axie Infinity (AXS) 8,04
apecoin
ApeCoin (APE) 1,79
fetch-ai
Fetch.ai (FET) 0,991652
bittorrent
BitTorrent (BTT) 0,000001
whitebit
WhiteBIT Coin (WBT) 6,88
sats-ordinals
SATS (Ordinals) (SATS) 0,000001
pyth-network
Pyth Network (PYTH) 0,649602
arweave
Arweave (AR) 14,75
kucoin-shares
KuCoin (KCS) 10,01
blur
Blur (BLUR) 0,671873
cheelee
Cheelee (CHEEL) 17,92
dydx
dYdX (ETHDYDX) 3,18
decentraland
Decentraland (MANA) 0,511529
tezos
Tezos (XTZ) 1,04
worldcoin-wld
Worldcoin (WLD) 6,79
osmosis
Osmosis (OSMO) 1,47
pepe
Pepe (PEPE) 0,000002
frax-ether
Frax Ether (FRXETH) 2.968,04
akash-network
Akash Network (AKT) 3,96
bonk
Bonk (BONK) 0,000013
eos
EOS (EOS) 0,759148
woo-network
WOO (WOO) 0,467732
neo
NEO (NEO) 12,09
gnosis
Gnosis (GNO) 328,44
conflux-token
Conflux (CFX) 0,225625
dymension
Dymension (DYM) 5,76
oasis-network
Oasis Network (ROSE) 0,123333
iota
IOTA (IOTA) 0,261188
astar
Astar (ASTR) 0,147607
ronin
Ronin (RON) 2,74
kava
Kava (KAVA) 0,747647
singularitynet
SingularityNET (AGIX) 0,622878
axelar
Axelar (AXL) 1,35
sweth
Swell Ethereum (SWETH) 3.089,85
klay-token
Klaytn (KLAY) 0,209977
wemix-token
WEMIX (WEMIX) 1,93
illuvium
Illuvium (ILV) 109,88
terra-luna
Terra Luna Classic (LUNC) 0,000119
pancakeswap-token
PancakeSwap (CAKE) 2,89
jasmycoin
JasmyCoin (JASMY) 0,014044
usdd
USDD (USDD) 0,920143
staked-frax-ether
Staked Frax Ether (SFRXETH) 3.233,86
nervos-network
Nervos Network (CKB) 0,015401
manta-network
Manta Network (MANTA) 2,65
msol
Marinade staked SOL (MSOL) 115,22
frax-share
Frax Share (FXS) 8,54
ecash
eCash (XEC) 0,000032
nexo
NEXO (NEXO) 1,12
jupiter-exchange-solana
Jupiter (JUP) 0,463257
ethereum-name-service
Ethereum Name Service (ENS) 20,08
corgiai
CorgiAI (CORGIAI) 0,002009
gatechain-token
Gate (GT) 4,57
curve-dao-token
Curve DAO (CRV) 0,537042
frax
Frax (FRAX) 0,916138
ondo-finance
Ondo (ONDO) 0,406002
ribbon-finance
Ribbon Finance (RBN) 0,631944
coinbase-wrapped-staked-eth
Coinbase Wrapped Staked ETH (CBETH) 3.151,59
dogwifcoin
dogwifhat (WIF) 0,580877
rocket-pool
Rocket Pool (RPL) 28,45
zetachain
ZetaChain (ZETA) 2,36
enjincoin
Enjin Coin (ENJ) 0,382746
metis-token
Metis (METIS) 99,20
altlayer
AltLayer (ALT) 0,479104
nosana
Nosana (NOS) 6,23
coredaoorg
Core (CORE) 0,590605
trust-wallet-token
Trust Wallet (TWT) 1,23
xdce-crowd-sale
XDC Network (XDC) 0,036758
compound-governance-token
Compound (COMP) 74,39
1inch
1inch (1INCH) 0,445465
iotex
IoTeX (IOTX) 0,053866
siacoin
Siacoin (SC) 0,008658
fasttoken
Fasttoken (FTN) 1,59
stepn
GMT (GMT) 0,259749
tether-gold
Tether Gold (XAUT) 1.864,25
kujira
Kujira (KUJI) 3,75
celo
Celo (CELO) 0,869753
floki
FLOKI (FLOKI) 0,000046
ethena-usde
Ethena USDe (USDE) 0,920496
echelon-prime
Echelon Prime (PRIME) 13,36
gmx
GMX (GMX) 47,75
radix
Radix (XRD) 0,043423
neutron-3
Neutron (NTRN) 1,61
lido-staked-sol
Lido Staked SOL (STSOL) 114,93
holotoken
Holo (HOT) 0,002498
skale
SKALE (SKL) 0,085721
casper-network
Casper Network (CSPR) 0,036981
bitcoin-gold
Bitcoin Gold (BTG) 24,98
superfarm
SuperVerse (SUPER) 0,962161
zilliqa
Zilliqa (ZIL) 0,024133
compound-wrapped-btc
cWBTC (CWBTC) 1.055,89
terra-luna-2
Terra (LUNA) 0,636209
rollbit-coin
Rollbit Coin (RLB) 0,144581
aelf
aelf (ELF) 0,593517
compound-ether
cETH (CETH) 59,92
apenft
APENFT (NFT) 0,000000
kusama
Kusama (KSM) 45,09
livepeer
Livepeer (LPT) 12,97
convex-finance
Convex Finance (CVX) 4,89
ocean-protocol
Ocean Protocol (OCEAN) 0,662193
api3
API3 (API3) 3,80
zcash
Zcash (ZEC) 26,43
pixels
Pixels (PIXEL) 0,504178
stride
Stride (STRD) 4,29
deso
Decentralized Social (DESO) 36,12
mask-network
Mask Network (MASK) 3,97
gas
Gas (GAS) 5,82
aleph-zero
Aleph Zero (AZERO) 1,23
pax-gold
PAX Gold (PAXG) 1.845,50
stader-ethx
Stader ETHx (ETHX) 2.962,37
xai-blockchain
Xai (XAI) 1,32
basic-attention-token
Basic Attention (BAT) 0,243226
origintrail
OriginTrail (TRAC) 0,950180
chia
Chia (XCH) 36,09
golem
Golem (GLM) 0,350806
theta-fuel
Theta Fuel (TFUEL) 0,053835
zelcash
Flux (FLUX) 1,01
moonbeam
Moonbeam (GLMR) 0,411156
dash
Dash (DASH) 29,46
hytopia
Hytopia (TOPIA) 0,068723
pocket-network
Pocket Network (POKT) 0,209095
safepal
SafePal (SFP) 0,731823
coti
COTI (COTI) 0,218866
qtum
Qtum (QTUM) 3,14
vethor-token
VeThor (VTHO) 0,004500