Blockchain

Wat is Blockchain?

De term Blockchain is tot stand gekomen sinds de introductie van Bitcoin in 2008. Daarmee is Bitcoin dan ook de eerste toepassing van de blockchain-technologie. Hieronder wordt uitgelegd wat er zo interessant is aan deze technologie en wat deze technologie inhoudt.

Door de komt van Internet is er veel veranderd in onze samenleving. Met name communicatie en het delen van informatie werd zowel gemakkelijker als ook sneller. Het versturen van data over de hele wereld werd door Internet in een muisklik geregeld. Alleen de onderliggende systemen die werden gebruikt om data te versturen of betalingen te verrichten veranderde hierin niet mee

Ideal is een van de bekendste functionaliteiten om online betalingen mee te verrichten. Deze applicatie communiceert tussen de betalende partij, de bank, en de ontvangende partij . Hierdoor zijn er minimaal 3 partijen betrokken om een betaling te kunnen doen. Als het dan gaat om internationale betalingen dan zijn er nog meer partijen betrokken waardoor de systemen hierachter complex zijn, maar ook zorgt voor een hogere transactie-tijd en hogere transactiekosten.

Velen hebben getracht dit probleem op te lossen, maar elke oplossing was alsnog gebaseerd op centrale databases. Dit komt er op neer dat er alsnog een partij moet zijn, vergelijkbaar met een bank, die de balans van de rekeningen bijhoudt. Hierdoor ben je als gebruiker dan ook afhankelijk van deze partijen.

Door het ontstaan van de financiële crisis in 2008 werd het vertrouwen steeds minder in banken en soortgelijke centrale apparaten. Dit heeft geleidt tot de introductie van Bitcoin. Een digitale manier om transacties te verrichten zonder tussenkomst van een bank. Dit noemt men ook wel de peer to peer technologie.

Oplossen van problemen

De komst van het internet heeft veel teweeggebracht in onze samenleving. De manier van communiceren en het delen van informatie werd makkelijker. Het versturen van data naar de andere kant van de wereld werd mogelijk met een klik op de knop. Echter, de onderliggende systemen die worden gebruikt voor betalingen en waarde verplaatsing bleef hetzelfde.

Bijvoorbeeld, wanneer je een betaling doet via een website, wordt met iDeal verbinding gemaakt met jouw bank. Vervolgens wordt het bedrag via iDeal naar de bank van de tegenpartij verzonden. Zo zijn er al minimaal drie partijen die gemoeid zijn bij een dergelijke betaling. Dit is nog een stuk meer bij internationale betalingen! Dit zorgt niet alleen voor complexere systemen, maar ook voor hogere transactiekosten en langere transactie tijden. Waarom is het digitaal versturen van geld niet net zo makkelijk als een e-mail?

Wanneer je een e-mail verstuurd met een foto als bijlage, wordt dit vrijwel onmiddellijk ontvangen door de tegenpartij. De foto die wordt verstuurd is een kopie, maar de echte foto blijft op jouw computer. Voor digitaal geld zou dit een zeer ongunstige situatie zijn! Wetenschappers hebben meer dan twee decennia nagedacht over het oplossen van dit probleem, wat ook het double-spending probleem wordt genoemd.

Diverse oplossingen werden bedacht, maar waren gebaseerd op centrale databases. Dit betekent dat er een partij moet zijn, soortgelijk aan een bank, die de balans van de rekeningen bijhoudt. Dit is een ongunstige situatie, omdat je als gebruiker afhankelijk bent van deze partij. Daarnaast is een centrale database gevoelig voor aanvallen van hackers en andere partijen.

In het hart van de financiële crisis werd de argwaan ten opzichte van banken steeds groter. Het vertrouwen onder burgers nam af. Niet alleen door de werkwijze van de banken, maar ook tegen de manier hoe het financiële systeem is ingericht. Dit leidde tot de introductie van Bitcoin: een geldsysteem gebaseerd op peer-to-peer technologie.

Soorten blockchains

We hebben besproken wat een blockchain is, maar niet welke soorten er zijn. Zo zijn er drie type blockchains die te onderscheiden zijn. Dit zijn de publieke, hybride en de private blockchains. Naast de rechten op deze type blockchains, zijn ook de type van consensus anders.

Publieke blockchain

De bekende blockchains van dit moment zijn publiek: iedereen kan een account aanmaken en transacties uitvoeren en inzien. Voorbeelden hiervan zijn Bitcoin en Ethereum.

Hybride blockchain

Een hybride blockchain wordt ook wel de consortium blockchain genoemd. Dit is een gesloten omgeving, waar diverse partijen samenwerken om data en transacties te delen. Voorbeelden hiervan zijn een groep banken die onderling transacties uitvoeren, of een logistieke keten.

Private blockchain

De private blockchain wordt gebruikt binnen bedrijven. Zo kan er informatie worden gedeeld tussen departementen en filialen, met de zekerheid dat de data te vertrouwen is doordat deze niet kan worden aangepast.

Blockchain oplossing

Een tot nu toe onbekende persoon of organisatie publiceerde in 2008 het document dat Bitcoin beschreef. Deze persoon of organisatie is waarschijnlijk anoniem gebleven door de eerdere projecten met digitaal geld op basis van een centrale database. Deze werden namelijk opgeheven en de bedenkers gevangengenomen, met het argument dat alleen de overheid het recht heeft om geld te creëren.

Bitcoin beschreef precies wat blockchain is. Het is namelijk de eerste keer dat het concept op papier werd gezet. In een kleine 8 pagina’s legt Satoshi uit hoe het mogelijk is om geld naar elkaar te versturen op basis van een decentrale omgeving. Blockchain is gebaseerd op diverse technologische componenten die al langer bestaan. Het is daarom de slimme combinatie van de bestaande componenten die de blockchain zo interessant maken.

Blockchain als peer-to-peer systeem

Blockchain is gebaseerd op deze zogenaamde peer-to peer technologie. Het stelt gebruikers dus in staat om data te delen zonder tussenkomst van een centrale partij. Deze technologie paste men bijvoorbeeld ook al toe bij BitTorrent en Napster, waarmee je muziek/films (illegaal) kon downloaden van mensen die deze films/muziel zelf aanboden. Terwijl men dan aan het downloaden was, werd de film ook naar andere geupload vanaf je eigen PC. Hierdoor onstond dan een netwerk van computers die de films en muziek in stand konden houden.

Blockchain doet in feite hetzelfde. Het houdt een database in stand die gedeeld wordt in het netwerk met bijvoorbeeld de balansen van rekeningen. Alle personen in dit netwerk weten zo wat wie heeft , waardoor het niet eenvoudig kan worden uitgeschakeld of gehackt. Op het moment dat een van de personen zichelf bijvoorbeeld meer munten toe kent dan zullen de andere personen binnen dit netwerk deze wijziging afkeuren. Dit omdat in alle kopieen van transacties gezien wordt dat de wijziging niet klopt.

Bij Blockchain gaan transacties in een bepaalde structuur verzonden worden. De zogenaamde blokken. In ieder blok past een aantal transacties. Na een bepaalde tijd wordt er vanzelf weer een nieuw blok toegevoegd. In deze blokken zit informatie van de verzender, de ontvanger, het tijdstip van de transactie als ook de waarde van de transactie. Ook zit er een bepaalde referentie van het vorige blok. Op deze manier worden de blokken aan elkaar gelinkt en vormen ze als het ware een ketting. Deze ketting noemen we de blockchain.

Het is dan nog van belang dat wanneer er transacties plaatsvinden, iedere gebruiker in het netwerk dezelfde kopie heeft van de database. Hiervoor is een bepaald mechanisme bedacht dat zorgt dat iedereen instemt over de huidige staat van de blockchain. Dit mechanisme is zo ingericht dat er slechts één willekeurig persoon in netwerk in staat is om een nieuw blok toe te voegen. Daarna kunnen de andere personen in het netwerk op een eenvoudige wijze dit blok toevoegen en valideren aan hun kopie. Wanneer dit is gebeurd, kunnen de transacties dan ook niet meer gewijzigd worden. Vervolgens begint het netwerk met het verwerken van een volgend blok met transacties.

Samenvatting blockchain

Nu we de basiscomponenten van blockchain hebben besproken, kunnen we terug naar de essentie: wat is blockchain? Zoals je hebt gemerkt is er niet zoiets als één type blockchain. Een blockchain kent verschillende toepassingen en vormen, maar kent wel een aantal basiskenmerken. Een blockchain is daarmee te definiëren als:

  • Blokken transacties die met elkaar verbonden zijn, waardoor zij een ketting vormen: de blockchain.
  • Een netwerk om transacties uit te voeren zonder de tussenkomst van een derde partij.
  • Het vertrouwen in data uit het verleden, aangezien het niet meer aangepast kan worden.
  • Het bereiken van consensus om zo een blockchain te kunnen updaten.
  • Drie blockchain types: publiek, hybride en privaat.

Direct bitcoins wisselen voor andere cryptovaluta?

bitcoin
Bitcoin (BTC) 24.900,23
ethereum
Ethereum (ETH) 1.491,62
tether
Tether (USDT) 0,936937
bnb
BNB (BNB) 197,03
xrp
XRP (XRP) 0,476392
usd-coin
USDC (USDC) 0,937050
staked-ether
Lido Staked Ether (STETH) 1.492,11
dogecoin
Dogecoin (DOGE) 0,057565
cardano
Cardano (ADA) 0,230484
solana
Solana (SOL) 18,20
the-open-network
Toncoin (TON) 2,15
tron
TRON (TRX) 0,078321
polkadot
Polkadot (DOT) 3,77
matic-network
Polygon (MATIC) 0,487145
litecoin
Litecoin (LTC) 60,85
shiba-inu
Shiba Inu (SHIB) 0,000007
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin (WBTC) 24.933,96
bitcoin-cash
Bitcoin Cash (BCH) 194,70
chainlink
Chainlink (LINK) 6,73
dai
Dai (DAI) 0,936479
leo-token
LEO Token (LEO) 3,60
true-usd
TrueUSD (TUSD) 0,936061
uniswap
Uniswap (UNI) 3,99
stellar
Stellar (XLM) 0,106709
avalanche-2
Avalanche (AVAX) 8,33
monero
Monero (XMR) 132,80
okb
OKB (OKB) 40,09
binance-usd
Binance USD (BUSD) 0,937050
ethereum-classic
Ethereum Classic (ETC) 14,28
cosmos
Cosmos Hub (ATOM) 6,63
hedera-hashgraph
Hedera (HBAR) 0,048390
filecoin
Filecoin (FIL) 3,03
crypto-com-chain
Cronos (CRO) 0,047356
lido-dao
Lido DAO (LDO) 1,40
quant-network
Quant (QNT) 85,13
internet-computer
Internet Computer (ICP) 2,77
mantle
Mantle (MNT) 0,367045
vechain
VeChain (VET) 0,015907
aptos
Aptos (APT) 4,81
maker
Maker (MKR) 1.203,12
arbitrum
Arbitrum (ARB) 0,769757
near
NEAR Protocol (NEAR) 1,04
optimism
Optimism (OP) 1,21
kaspa
Kaspa (KAS) 0,042555
aave
Aave (AAVE) 58,87
rocket-pool-eth
Rocket Pool ETH (RETH) 1.621,20
the-graph
The Graph (GRT) 0,083292
algorand
Algorand (ALGO) 0,093732
whitebit
WhiteBIT Coin (WBT) 4,99
usdd
USDD (USDD) 0,934929
immutable-x
ImmutableX (IMX) 0,575544
xdce-crowd-sale
XDC Network (XDC) 0,047924
radix
Radix (XRD) 0,063188
frax
Frax (FRAX) 0,933468
blockstack
Stacks (STX) 0,441801
elrond-erd-2
MultiversX (EGLD) 23,44
eos
EOS (EOS) 0,543311
havven
Synthetix Network (SNX) 1,87
theta-token
Theta Network (THETA) 0,598882
bitget-token
Bitget Token (BGB) 0,424620
tezos
Tezos (XTZ) 0,620933
the-sandbox
The Sandbox (SAND) 0,281444
bitcoin-sv
Bitcoin SV (BSV) 29,15
injective-protocol
Injective (INJ) 6,60
render-token
Render (RNDR) 1,47
axie-infinity
Axie Infinity (AXS) 4,14
decentraland
Decentraland (MANA) 0,274648
gatechain-token
Gate (GT) 3,64
fantom
Fantom (FTM) 0,176101
neo
NEO (NEO) 6,95
thorchain
THORChain (RUNE) 1,60
kava
Kava (KAVA) 0,588442
paxos-standard
Pax Dollar (USDP) 0,937050
ecash
eCash (XEC) 0,000023
tether-gold
Tether Gold (XAUT) 1.805,70
pax-gold
PAX Gold (PAXG) 1.793,35
compound-ether
cETH (CETH) 29,99
flow
Flow (FLOW) 0,420881
kucoin-shares
KuCoin (KCS) 4,23
rocket-pool
Rocket Pool (RPL) 20,21
iota
IOTA (MIOTA) 0,140998
curve-dao-token
Curve DAO (CRV) 0,443169
frax-ether
Frax Ether (FRXETH) 1.488,84
apecoin
ApeCoin (APE) 1,05
chiliz
Chiliz (CHZ) 0,054462
frax-share
Frax Share (FXS) 5,04
first-digital-usd
First Digital USD (FDUSD) 0,936734
huobi-token
Huobi (HT) 2,31
tokenize-xchange
Tokenize Xchange (TKX) 4,47
mina-protocol
Mina Protocol (MINA) 0,357264
casper-network
Casper Network (CSPR) 0,030161
bittorrent
BitTorrent (BTT) 0,000000
rollbit-coin
Rollbit Coin (RLB) 0,102393
klay-token
Klaytn (KLAY) 0,104215
gala
GALA (GALA) 0,012523
sui
Sui (SUI) 0,415903
terra-luna
Terra Luna Classic (LUNC) 0,000055
wemix-token
WEMIX (WEMIX) 1,02
dydx
dYdX (DYDX) 1,76
coinbase-wrapped-staked-eth
Coinbase Wrapped Staked ETH (CBETH) 1.563,83
trust-wallet-token
Trust Wallet (TWT) 0,730899
apenft
APENFT (NFT) 0,000000
nexo
NEXO (NEXO) 0,526573
nxm
Nexus Mutual (NXM) 42,88
gmx
GMX (GMX) 31,80
dash
Dash (DASH) 24,97
gemini-dollar
Gemini Dollar (GUSD) 0,936571
staked-frax-ether
Staked Frax Ether (SFRXETH) 1.578,47
zilliqa
Zilliqa (ZIL) 0,016381
woo-network
WOO Network (WOO) 0,155706
pepe
Pepe (PEPE) 0,000001
compound-governance-token
Compound (COMP) 37,46
flare-networks
Flare (FLR) 0,010349
arweave
Arweave (AR) 3,90
liquity-usd
Liquity USD (LUSD) 0,930339
1inch
1inch (1INCH) 0,244199
astar
Astar (ASTR) 0,047655
conflux-token
Conflux (CFX) 0,117329
basic-attention-token
Basic Attention (BAT) 0,164625
pancakeswap-token
PancakeSwap (CAKE) 1,08
gnosis
Gnosis (GNO) 92,56
safepal
SafePal (SFP) 0,544093
tominet
tomiNet (TOMI) 3,07
compound-usd-coin
cUSDC (CUSDC) 0,021608
nem
NEM (XEM) 0,024689
huobi-btc
Huobi BTC (HBTC) 24.760,61
oec-token
OKT Chain (OKT) 12,38
celo
Celo (CELO) 0,425446
chia
Chia (XCH) 25,41
illuvium
Illuvium (ILV) 36,99
defichain
DeFiChain (DFI) 0,288476
fetch-ai
Fetch.ai (FET) 0,206988
qtum
Qtum (QTUM) 2,05
escoin-token
Escoin (ELG) 2,54
enjincoin
Enjin Coin (ENJ) 0,213708
convex-finance
Convex Finance (CVX) 2,65
bitcoin-gold
Bitcoin Gold (BTG) 11,69
compound-usdt
cUSDT (CUSDT) 0,017896
ecomi
ECOMI (OMI) 0,000772
theta-fuel
Theta Fuel (TFUEL) 0,032845
sei-network
Sei (SEI) 0,114762
singularitynet
SingularityNET (AGIX) 0,167181
mask-network
Mask Network (MASK) 2,49
mx-token
MX (MX) 2,04
tether-eurt
Euro Tether (EURT) 0,997021
loopring
Loopring (LRC) 0,162994
helium
Helium (HNT) 1,38
oasis-network
Oasis Network (ROSE) 0,039352
aleph-zero
Aleph Zero (AZERO) 0,812216
zcash
Zcash (ZEC) 24,92
just
JUST (JST) 0,021516
ankr
Ankr Network (ANKR) 0,018944
decred
Decred (DCR) 12,22
osmosis
Osmosis (OSMO) 0,302439
worldcoin-wld
Worldcoin (WLD) 1,41
olympus
Olympus (OHM) 10,64
akash-network
Akash Network (AKT) 0,834256
ethereum-name-service
Ethereum Name Service (ENS) 6,88
beldex
Beldex (BDX) 0,031294
holotoken
Holo (HOT) 0,000975
aragon
Aragon (ANT) 4,32
bone-shibaswap
Bone ShibaSwap (BONE) 0,736483
stepn
STEPN (GMT) 0,142757
ravencoin
Ravencoin (RVN) 0,014137
golem
Golem (GLM) 0,168572
jasmycoin
JasmyCoin (JASMY) 0,003444
icon
ICON (ICX) 0,167595
yearn-finance
yearn.finance (YFI) 4.831,77
aelf
aelf (ELF) 0,345086
blur
Blur (BLUR) 0,167569
swipe
SXP (SXP) 0,274067
alchemix-usd
Alchemix USD (ALUSD) 0,930608
kusama
Kusama (KSM) 17,38
cdai
cDAI (CDAI) 0,020996
audius
Audius (AUDIO) 0,139839
livepeer
Livepeer (LPT) 5,24
btse-token
BTSE Token (BTSE) 0,940798
baby-doge-coin
Baby Doge Coin (BABYDOGE) 0,000000
merit-circle
Merit Circle (MC) 0,320496
floki
FLOKI (FLOKI) 0,000015
siacoin
Siacoin (SC) 0,002869
waves
Waves (WAVES) 1,47
ontology
Ontology (ONT) 0,163896
terra-luna-2
Terra (LUNA) 0,366448
link
FINSCHIA (FNSA) 18,90
wax
WAX (WAXP) 0,040235
ethereum-pow-iou
EthereumPoW (ETHW) 1,25
ocean-protocol
Ocean Protocol (OCEAN) 0,306415
band-protocol
Band Protocol (BAND) 0,985777
iotex
IoTeX (IOTX) 0,013958
dao-maker
DAO Maker (DAO) 0,688396
stp-network
STP (STPT) 0,065673
axelar
Axelar (AXL) 0,315629
iostoken
IOST (IOST) 0,006842
balancer
Balancer (BAL) 2,93
seth2
sETH2 (SETH2) 1.480,54
biconomy
Biconomy (BICO) 0,190576
stasis-eurs
STASIS EURO (EURS) 0,994210
ribbon-finance
Ribbon Finance (RBN) 0,153732
kyber-network-crystal
Kyber Network Crystal (KNC) 0,657892