Blockchain

Wat is Blockchain?

De term Blockchain is tot stand gekomen sinds de introductie van Bitcoin in 2008. Daarmee is Bitcoin dan ook de eerste toepassing van de blockchain-technologie. Hieronder wordt uitgelegd wat er zo interessant is aan deze technologie en wat deze technologie inhoudt.

Door de komt van Internet is er veel veranderd in onze samenleving. Met name communicatie en het delen van informatie werd zowel gemakkelijker als ook sneller. Het versturen van data over de hele wereld werd door Internet in een muisklik geregeld. Alleen de onderliggende systemen die werden gebruikt om data te versturen of betalingen te verrichten veranderde hierin niet mee

Ideal is een van de bekendste functionaliteiten om online betalingen mee te verrichten. Deze applicatie communiceert tussen de betalende partij, de bank, en de ontvangende partij . Hierdoor zijn er minimaal 3 partijen betrokken om een betaling te kunnen doen. Als het dan gaat om internationale betalingen dan zijn er nog meer partijen betrokken waardoor de systemen hierachter complex zijn, maar ook zorgt voor een hogere transactie-tijd en hogere transactiekosten.

Velen hebben getracht dit probleem op te lossen, maar elke oplossing was alsnog gebaseerd op centrale databases. Dit komt er op neer dat er alsnog een partij moet zijn, vergelijkbaar met een bank, die de balans van de rekeningen bijhoudt. Hierdoor ben je als gebruiker dan ook afhankelijk van deze partijen.

Door het ontstaan van de financiële crisis in 2008 werd het vertrouwen steeds minder in banken en soortgelijke centrale apparaten. Dit heeft geleidt tot de introductie van Bitcoin. Een digitale manier om transacties te verrichten zonder tussenkomst van een bank. Dit noemt men ook wel de peer to peer technologie.

Oplossen van problemen

De komst van het internet heeft veel teweeggebracht in onze samenleving. De manier van communiceren en het delen van informatie werd makkelijker. Het versturen van data naar de andere kant van de wereld werd mogelijk met een klik op de knop. Echter, de onderliggende systemen die worden gebruikt voor betalingen en waarde verplaatsing bleef hetzelfde.

Bijvoorbeeld, wanneer je een betaling doet via een website, wordt met iDeal verbinding gemaakt met jouw bank. Vervolgens wordt het bedrag via iDeal naar de bank van de tegenpartij verzonden. Zo zijn er al minimaal drie partijen die gemoeid zijn bij een dergelijke betaling. Dit is nog een stuk meer bij internationale betalingen! Dit zorgt niet alleen voor complexere systemen, maar ook voor hogere transactiekosten en langere transactie tijden. Waarom is het digitaal versturen van geld niet net zo makkelijk als een e-mail?

Wanneer je een e-mail verstuurd met een foto als bijlage, wordt dit vrijwel onmiddellijk ontvangen door de tegenpartij. De foto die wordt verstuurd is een kopie, maar de echte foto blijft op jouw computer. Voor digitaal geld zou dit een zeer ongunstige situatie zijn! Wetenschappers hebben meer dan twee decennia nagedacht over het oplossen van dit probleem, wat ook het double-spending probleem wordt genoemd.

Diverse oplossingen werden bedacht, maar waren gebaseerd op centrale databases. Dit betekent dat er een partij moet zijn, soortgelijk aan een bank, die de balans van de rekeningen bijhoudt. Dit is een ongunstige situatie, omdat je als gebruiker afhankelijk bent van deze partij. Daarnaast is een centrale database gevoelig voor aanvallen van hackers en andere partijen.

In het hart van de financiële crisis werd de argwaan ten opzichte van banken steeds groter. Het vertrouwen onder burgers nam af. Niet alleen door de werkwijze van de banken, maar ook tegen de manier hoe het financiële systeem is ingericht. Dit leidde tot de introductie van Bitcoin: een geldsysteem gebaseerd op peer-to-peer technologie.

Soorten blockchains

We hebben besproken wat een blockchain is, maar niet welke soorten er zijn. Zo zijn er drie type blockchains die te onderscheiden zijn. Dit zijn de publieke, hybride en de private blockchains. Naast de rechten op deze type blockchains, zijn ook de type van consensus anders.

Publieke blockchain

De bekende blockchains van dit moment zijn publiek: iedereen kan een account aanmaken en transacties uitvoeren en inzien. Voorbeelden hiervan zijn Bitcoin en Ethereum.

Hybride blockchain

Een hybride blockchain wordt ook wel de consortium blockchain genoemd. Dit is een gesloten omgeving, waar diverse partijen samenwerken om data en transacties te delen. Voorbeelden hiervan zijn een groep banken die onderling transacties uitvoeren, of een logistieke keten.

Private blockchain

De private blockchain wordt gebruikt binnen bedrijven. Zo kan er informatie worden gedeeld tussen departementen en filialen, met de zekerheid dat de data te vertrouwen is doordat deze niet kan worden aangepast.

Blockchain oplossing

Een tot nu toe onbekende persoon of organisatie publiceerde in 2008 het document dat Bitcoin beschreef. Deze persoon of organisatie is waarschijnlijk anoniem gebleven door de eerdere projecten met digitaal geld op basis van een centrale database. Deze werden namelijk opgeheven en de bedenkers gevangengenomen, met het argument dat alleen de overheid het recht heeft om geld te creëren.

Bitcoin beschreef precies wat blockchain is. Het is namelijk de eerste keer dat het concept op papier werd gezet. In een kleine 8 pagina’s legt Satoshi uit hoe het mogelijk is om geld naar elkaar te versturen op basis van een decentrale omgeving. Blockchain is gebaseerd op diverse technologische componenten die al langer bestaan. Het is daarom de slimme combinatie van de bestaande componenten die de blockchain zo interessant maken.

Blockchain als peer-to-peer systeem

Blockchain is gebaseerd op deze zogenaamde peer-to peer technologie. Het stelt gebruikers dus in staat om data te delen zonder tussenkomst van een centrale partij. Deze technologie paste men bijvoorbeeld ook al toe bij BitTorrent en Napster, waarmee je muziek/films (illegaal) kon downloaden van mensen die deze films/muziel zelf aanboden. Terwijl men dan aan het downloaden was, werd de film ook naar andere geupload vanaf je eigen PC. Hierdoor onstond dan een netwerk van computers die de films en muziek in stand konden houden.

Blockchain doet in feite hetzelfde. Het houdt een database in stand die gedeeld wordt in het netwerk met bijvoorbeeld de balansen van rekeningen. Alle personen in dit netwerk weten zo wat wie heeft , waardoor het niet eenvoudig kan worden uitgeschakeld of gehackt. Op het moment dat een van de personen zichelf bijvoorbeeld meer munten toe kent dan zullen de andere personen binnen dit netwerk deze wijziging afkeuren. Dit omdat in alle kopieen van transacties gezien wordt dat de wijziging niet klopt.

Bij Blockchain gaan transacties in een bepaalde structuur verzonden worden. De zogenaamde blokken. In ieder blok past een aantal transacties. Na een bepaalde tijd wordt er vanzelf weer een nieuw blok toegevoegd. In deze blokken zit informatie van de verzender, de ontvanger, het tijdstip van de transactie als ook de waarde van de transactie. Ook zit er een bepaalde referentie van het vorige blok. Op deze manier worden de blokken aan elkaar gelinkt en vormen ze als het ware een ketting. Deze ketting noemen we de blockchain.

Het is dan nog van belang dat wanneer er transacties plaatsvinden, iedere gebruiker in het netwerk dezelfde kopie heeft van de database. Hiervoor is een bepaald mechanisme bedacht dat zorgt dat iedereen instemt over de huidige staat van de blockchain. Dit mechanisme is zo ingericht dat er slechts één willekeurig persoon in netwerk in staat is om een nieuw blok toe te voegen. Daarna kunnen de andere personen in het netwerk op een eenvoudige wijze dit blok toevoegen en valideren aan hun kopie. Wanneer dit is gebeurd, kunnen de transacties dan ook niet meer gewijzigd worden. Vervolgens begint het netwerk met het verwerken van een volgend blok met transacties.

Samenvatting blockchain

Nu we de basiscomponenten van blockchain hebben besproken, kunnen we terug naar de essentie: wat is blockchain? Zoals je hebt gemerkt is er niet zoiets als één type blockchain. Een blockchain kent verschillende toepassingen en vormen, maar kent wel een aantal basiskenmerken. Een blockchain is daarmee te definiëren als:

  • Blokken transacties die met elkaar verbonden zijn, waardoor zij een ketting vormen: de blockchain.
  • Een netwerk om transacties uit te voeren zonder de tussenkomst van een derde partij.
  • Het vertrouwen in data uit het verleden, aangezien het niet meer aangepast kan worden.
  • Het bereiken van consensus om zo een blockchain te kunnen updaten.
  • Drie blockchain types: publiek, hybride en privaat.

Direct bitcoins wisselen voor andere cryptovaluta?

bitcoin
Bitcoin (BTC) 21.264,62
ethereum
Ethereum (ETH) 1.464,03
tether
Tether (USDT) 0,919594
usd-coin
USD Coin (USDC) 0,919635
bnb
BNB (BNB) 283,15
xrp
XRP (XRP) 0,378941
binance-usd
Binance USD (BUSD) 0,919438
cardano
Cardano (ADA) 0,355933
dogecoin
Dogecoin (DOGE) 0,081554
matic-network
Polygon (MATIC) 1,04
okb
OKB (OKB) 36,73
solana
Solana (SOL) 22,09
staked-ether
Lido Staked Ether (STETH) 1.461,73
polkadot
Polkadot (DOT) 5,94
shiba-inu
Shiba Inu (SHIB) 0,000011
litecoin
Litecoin (LTC) 87,17
avalanche-2
Avalanche (AVAX) 18,75
tron
TRON (TRX) 0,058106
dai
Dai (DAI) 0,918926
uniswap
Uniswap (UNI) 6,22
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin (WBTC) 21.255,42
cosmos
Cosmos Hub (ATOM) 12,15
the-open-network
Toncoin (TON) 2,30
leo-token
LEO Token (LEO) 3,64
chainlink
Chainlink (LINK) 6,70
monero
Monero (XMR) 168,44
ethereum-classic
Ethereum Classic (ETC) 20,43
aptos
Aptos (APT) 16,82
bitcoin-cash
Bitcoin Cash (BCH) 125,54
stellar
Stellar (XLM) 0,085309
apecoin
ApeCoin (APE) 5,53
quant-network
Quant (QNT) 137,72
near
NEAR Protocol (NEAR) 2,29
crypto-com-chain
Cronos (CRO) 0,074809
filecoin
Filecoin (FIL) 4,91
lido-dao
Lido DAO (LDO) 2,10
algorand
Algorand (ALGO) 0,236123
vechain
VeChain (VET) 0,022456
internet-computer
Internet Computer (ICP) 5,62
hedera-hashgraph
Hedera (HBAR) 0,061985
axie-infinity
Axie Infinity (AXS) 10,49
decentraland
Decentraland (MANA) 0,641131
aave
Aave (AAVE) 78,25
eos
EOS (EOS) 1,01
the-sandbox
The Sandbox (SAND) 0,677837
fantom
Fantom (FTM) 0,414587
flow
Flow (FLOW) 0,983213
elrond-erd-2
MultiversX (EGLD) 40,85
theta-token
Theta Network (THETA) 0,991491
terra-luna
Terra Luna Classic (LUNC) 0,000160
tezos
Tezos (XTZ) 1,02
frax
Frax (FRAX) 0,918741
true-usd
TrueUSD (TUSD) 0,921590
paxos-standard
Pax Dollar (USDP) 0,919116
bitcoin-sv
Bitcoin SV (BSV) 40,32
huobi-token
Huobi (HT) 4,71
the-graph
The Graph (GRT) 0,086470
frax-share
Frax Share (FXS) 10,08
kucoin-shares
KuCoin (KCS) 7,51
curve-dao-token
Curve DAO (CRV) 0,988731
havven
Synthetix Network (SNX) 2,25
rocket-pool
Rocket Pool (RPL) 35,78
chiliz
Chiliz (CHZ) 0,126858
ecash
eCash (XEC) 0,000035
trust-wallet-token
Trust Wallet (TWT) 1,59
usdd
USDD (USDD) 0,910304
bittorrent
BitTorrent (BTT) 0,000001
pancakeswap-token
PancakeSwap (CAKE) 3,69
klay-token
Klaytn (KLAY) 0,199760
bitdao
BitDAO (BIT) 0,527248
iota
IOTA (MIOTA) 0,218203
dash
Dash (DASH) 51,52
gatechain-token
Gate (GT) 3,88
zcash
Zcash (ZEC) 43,08
maker
Maker (MKR) 604,14
compound-usd-coin
cUSDC (CUSDC) 0,020897
neo
NEO (NEO) 7,67
gemini-dollar
Gemini Dollar (GUSD) 0,919750
oec-token
OKC (OKT) 29,43
thorchain
THORChain (RUNE) 1,69
btse-token
BTSE Token (BTSE) 3,12
cdai
cDAI (CDAI) 0,020353
tokenize-xchange
Tokenize Xchange (TKX) 6,13
mina-protocol
Mina Protocol (MINA) 0,594159
radix
Radix (XRD) 0,047681
immutable-x
ImmutableX (IMX) 0,601343
pax-gold
PAX Gold (PAXG) 1.765,10
arweave
Arweave (AR) 9,40
osmosis
Osmosis (OSMO) 0,891809
zilliqa
Zilliqa (ZIL) 0,027027
nexo
NEXO (NEXO) 0,772862
gmx
GMX (GMX) 51,44
optimism
Optimism (OP) 2,01
flare-networks
Flare (FLR) 0,039118
tether-gold
Tether Gold (XAUT) 1.737,34
compound-ether
cETH (CETH) 29,39
enjincoin
Enjin Coin (ENJ) 0,419067
terra-luna-2
Terra (LUNA) 1,96
convex-finance
Convex Finance (CVX) 5,44
gala
GALA (GALA) 0,052767
1inch
1inch (1INCH) 0,485778
ethereum-name-service
Ethereum Name Service (ENS) 14,73
ethereum-pow-iou
EthereumPoW (ETHW) 3,50
helium
Helium (HNT) 2,67
xdce-crowd-sale
XDC Network (XDC) 0,026278
blockstack
Stacks (STX) 0,268016
loopring
Loopring (LRC) 0,290355
kava
Kava (KAVA) 0,917056
basic-attention-token
Basic Attention (BAT) 0,241182
holotoken
Holo (HOT) 0,002018
compound-governance-token
Compound (COMP) 51,58
casper-network
Casper Network (CSPR) 0,032234
celo
Celo (CELO) 0,717334
defichain
DeFiChain (DFI) 0,517994
render-token
Render (RNDR) 1,11
ravencoin
Ravencoin (RVN) 0,027658
nem
NEM (XEM) 0,036520
stepn
STEPN (GMT) 0,546282
theta-fuel
Theta Fuel (TFUEL) 0,052682
dydx
dYdX (DYDX) 2,13
decred
Decred (DCR) 21,54
kusama
Kusama (KSM) 33,27
rocket-pool-eth
Rocket Pool ETH (RETH) 1.562,89
woo-network
WOO Network (WOO) 0,173973
bitcoin-gold
Bitcoin Gold (BTG) 16,16
bone-shibaswap
Bone ShibaSwap (BONE) 1,22
magic
Magic (MAGIC) 1,35
fetch-ai
Fetch.ai (FET) 0,267288
bitget-token
Bitget Token (BGB) 0,195443
nxm
Nexus Mutual (NXM) 40,27
chia
Chia (XCH) 42,60
oasis-network
Oasis Network (ROSE) 0,053004
kadena
Kadena (KDA) 1,21
audius
Audius (AUDIO) 0,278610
iotex
IoTeX (IOTX) 0,027603
qtum
Qtum (QTUM) 2,46
link
LINK (LN) 38,29
gnosis
Gnosis (GNO) 99,02
safemoon
SafeMoon [OLD] (SAFEMOON) 0,000000
convex-crv
Convex CRV (CVXCRV) 0,879348
zelcash
Flux (FLUX) 0,870801
olympus
Olympus (OHM) 9,04
amp-token
Amp (AMP) 0,004449
waves
Waves (WAVES) 2,49
balancer
Balancer (BAL) 6,36
celsius-degree-token
Celsius Network (CEL) 0,589677
aleph-zero
Aleph Zero (AZERO) 1,17
chain-2
Chain (XCN) 0,011047
moonbeam
Moonbeam (GLMR) 0,425399
sushi
Sushi (SUSHI) 1,20
harmony
Harmony (ONE) 0,018641
golem
Golem (GLM) 0,229740
band-protocol
Band Protocol (BAND) 1,86
yearn-finance
yearn.finance (YFI) 6.885,07
ecomi
ECOMI (OMI) 0,000821
just
JUST (JST) 0,024842
nucypher
NuCypher (NU) 0,164953
escoin-token
Escoin (ELG) 2,69
liquity-usd
Liquity USD (LUSD) 0,925269
binaryx
BinaryX (BNX) 79,10
gains-farm
Gains Farm (GFARM2) 5.806,49
singularitynet
SingularityNET (AGIX) 0,172070
tether-eurt
Euro Tether (EURT) 1,00
astar
Astar (ASTR) 0,051267
baby-doge-coin
Baby Doge Coin (BABYDOGE) 0,000000
ankr
Ankr Network (ANKR) 0,025060
ecoin-2
Ecoin (ECOIN) 0,000442
swissborg
SwissBorg (CHSB) 0,213856
terrausd
TerraClassicUSD (USTC) 0,020854
edgecoin-2
Edgecoin (EDGT) 0,919750
mask-network
Mask Network (MASK) 2,87
omisego
OMG Network (OMG) 1,37
huobi-btc
Huobi BTC (HBTC) 21.223,23
livepeer
Livepeer (LPT) 6,78
coinmetro
Coinmetro (XCM) 0,599929
icon
ICON (ICX) 0,201059
0x
0x (ZRX) 0,212512
injective-protocol
Injective (INJ) 2,30
wemix-token
WEMIX (WEMIX) 0,710243
gains-network
Gains Network (GNS) 5,85
floki
FLOKI (FLOKI) 0,000018
iostoken
IOST (IOST) 0,009352
reserve-rights-token
Reserve Rights (RSR) 0,004108
ontology
Ontology (ONT) 0,198110
bora
BORA (BORA) 0,186817
evmos
Evmos (EVMOS) 0,418152
msol
Marinade staked SOL (MSOL) 24,00
dogelon-mars
Dogelon Mars (ELON) 0,000000
biconomy
Biconomy (BICO) 0,355734
multichain
Multichain (MULTI) 8,38
polymath
Polymath (POLY) 0,177870
canto
CANTO (CANTO) 0,373476
digibyte
DigiByte (DGB) 0,009886
alchemix-usd
Alchemix USD (ALUSD) 0,905791
bitkub-coin
Bitkub Coin (KUB) 1,78
wax
WAX (WAXP) 0,066320
siacoin
Siacoin (SC) 0,002982
ocean-protocol
Ocean Protocol (OCEAN) 0,349864
beldex
Beldex (BDX) 0,037381
swipe
SXP (SXP) 0,269073