Blockchain

Wat is Blockchain?

De term Blockchain is tot stand gekomen sinds de introductie van Bitcoin in 2008. Daarmee is Bitcoin dan ook de eerste toepassing van de blockchain-technologie. Hieronder wordt uitgelegd wat er zo interessant is aan deze technologie en wat deze technologie inhoudt.

Door de komt van Internet is er veel veranderd in onze samenleving. Met name communicatie en het delen van informatie werd zowel gemakkelijker als ook sneller. Het versturen van data over de hele wereld werd door Internet in een muisklik geregeld. Alleen de onderliggende systemen die werden gebruikt om data te versturen of betalingen te verrichten veranderde hierin niet mee

Ideal is een van de bekendste functionaliteiten om online betalingen mee te verrichten. Deze applicatie communiceert tussen de betalende partij, de bank, en de ontvangende partij . Hierdoor zijn er minimaal 3 partijen betrokken om een betaling te kunnen doen. Als het dan gaat om internationale betalingen dan zijn er nog meer partijen betrokken waardoor de systemen hierachter complex zijn, maar ook zorgt voor een hogere transactie-tijd en hogere transactiekosten.

Velen hebben getracht dit probleem op te lossen, maar elke oplossing was alsnog gebaseerd op centrale databases. Dit komt er op neer dat er alsnog een partij moet zijn, vergelijkbaar met een bank, die de balans van de rekeningen bijhoudt. Hierdoor ben je als gebruiker dan ook afhankelijk van deze partijen.

Door het ontstaan van de financiële crisis in 2008 werd het vertrouwen steeds minder in banken en soortgelijke centrale apparaten. Dit heeft geleidt tot de introductie van Bitcoin. Een digitale manier om transacties te verrichten zonder tussenkomst van een bank. Dit noemt men ook wel de peer to peer technologie.

Oplossen van problemen

De komst van het internet heeft veel teweeggebracht in onze samenleving. De manier van communiceren en het delen van informatie werd makkelijker. Het versturen van data naar de andere kant van de wereld werd mogelijk met een klik op de knop. Echter, de onderliggende systemen die worden gebruikt voor betalingen en waarde verplaatsing bleef hetzelfde.

Bijvoorbeeld, wanneer je een betaling doet via een website, wordt met iDeal verbinding gemaakt met jouw bank. Vervolgens wordt het bedrag via iDeal naar de bank van de tegenpartij verzonden. Zo zijn er al minimaal drie partijen die gemoeid zijn bij een dergelijke betaling. Dit is nog een stuk meer bij internationale betalingen! Dit zorgt niet alleen voor complexere systemen, maar ook voor hogere transactiekosten en langere transactie tijden. Waarom is het digitaal versturen van geld niet net zo makkelijk als een e-mail?

Wanneer je een e-mail verstuurd met een foto als bijlage, wordt dit vrijwel onmiddellijk ontvangen door de tegenpartij. De foto die wordt verstuurd is een kopie, maar de echte foto blijft op jouw computer. Voor digitaal geld zou dit een zeer ongunstige situatie zijn! Wetenschappers hebben meer dan twee decennia nagedacht over het oplossen van dit probleem, wat ook het double-spending probleem wordt genoemd.

Diverse oplossingen werden bedacht, maar waren gebaseerd op centrale databases. Dit betekent dat er een partij moet zijn, soortgelijk aan een bank, die de balans van de rekeningen bijhoudt. Dit is een ongunstige situatie, omdat je als gebruiker afhankelijk bent van deze partij. Daarnaast is een centrale database gevoelig voor aanvallen van hackers en andere partijen.

In het hart van de financiële crisis werd de argwaan ten opzichte van banken steeds groter. Het vertrouwen onder burgers nam af. Niet alleen door de werkwijze van de banken, maar ook tegen de manier hoe het financiële systeem is ingericht. Dit leidde tot de introductie van Bitcoin: een geldsysteem gebaseerd op peer-to-peer technologie.

Soorten blockchains

We hebben besproken wat een blockchain is, maar niet welke soorten er zijn. Zo zijn er drie type blockchains die te onderscheiden zijn. Dit zijn de publieke, hybride en de private blockchains. Naast de rechten op deze type blockchains, zijn ook de type van consensus anders.

Publieke blockchain

De bekende blockchains van dit moment zijn publiek: iedereen kan een account aanmaken en transacties uitvoeren en inzien. Voorbeelden hiervan zijn Bitcoin en Ethereum.

Hybride blockchain

Een hybride blockchain wordt ook wel de consortium blockchain genoemd. Dit is een gesloten omgeving, waar diverse partijen samenwerken om data en transacties te delen. Voorbeelden hiervan zijn een groep banken die onderling transacties uitvoeren, of een logistieke keten.

Private blockchain

De private blockchain wordt gebruikt binnen bedrijven. Zo kan er informatie worden gedeeld tussen departementen en filialen, met de zekerheid dat de data te vertrouwen is doordat deze niet kan worden aangepast.

Blockchain oplossing

Een tot nu toe onbekende persoon of organisatie publiceerde in 2008 het document dat Bitcoin beschreef. Deze persoon of organisatie is waarschijnlijk anoniem gebleven door de eerdere projecten met digitaal geld op basis van een centrale database. Deze werden namelijk opgeheven en de bedenkers gevangengenomen, met het argument dat alleen de overheid het recht heeft om geld te creëren.

Bitcoin beschreef precies wat blockchain is. Het is namelijk de eerste keer dat het concept op papier werd gezet. In een kleine 8 pagina’s legt Satoshi uit hoe het mogelijk is om geld naar elkaar te versturen op basis van een decentrale omgeving. Blockchain is gebaseerd op diverse technologische componenten die al langer bestaan. Het is daarom de slimme combinatie van de bestaande componenten die de blockchain zo interessant maken.

Blockchain als peer-to-peer systeem

Blockchain is gebaseerd op deze zogenaamde peer-to peer technologie. Het stelt gebruikers dus in staat om data te delen zonder tussenkomst van een centrale partij. Deze technologie paste men bijvoorbeeld ook al toe bij BitTorrent en Napster, waarmee je muziek/films (illegaal) kon downloaden van mensen die deze films/muziel zelf aanboden. Terwijl men dan aan het downloaden was, werd de film ook naar andere geupload vanaf je eigen PC. Hierdoor onstond dan een netwerk van computers die de films en muziek in stand konden houden.

Blockchain doet in feite hetzelfde. Het houdt een database in stand die gedeeld wordt in het netwerk met bijvoorbeeld de balansen van rekeningen. Alle personen in dit netwerk weten zo wat wie heeft , waardoor het niet eenvoudig kan worden uitgeschakeld of gehackt. Op het moment dat een van de personen zichelf bijvoorbeeld meer munten toe kent dan zullen de andere personen binnen dit netwerk deze wijziging afkeuren. Dit omdat in alle kopieen van transacties gezien wordt dat de wijziging niet klopt.

Bij Blockchain gaan transacties in een bepaalde structuur verzonden worden. De zogenaamde blokken. In ieder blok past een aantal transacties. Na een bepaalde tijd wordt er vanzelf weer een nieuw blok toegevoegd. In deze blokken zit informatie van de verzender, de ontvanger, het tijdstip van de transactie als ook de waarde van de transactie. Ook zit er een bepaalde referentie van het vorige blok. Op deze manier worden de blokken aan elkaar gelinkt en vormen ze als het ware een ketting. Deze ketting noemen we de blockchain.

Het is dan nog van belang dat wanneer er transacties plaatsvinden, iedere gebruiker in het netwerk dezelfde kopie heeft van de database. Hiervoor is een bepaald mechanisme bedacht dat zorgt dat iedereen instemt over de huidige staat van de blockchain. Dit mechanisme is zo ingericht dat er slechts één willekeurig persoon in netwerk in staat is om een nieuw blok toe te voegen. Daarna kunnen de andere personen in het netwerk op een eenvoudige wijze dit blok toevoegen en valideren aan hun kopie. Wanneer dit is gebeurd, kunnen de transacties dan ook niet meer gewijzigd worden. Vervolgens begint het netwerk met het verwerken van een volgend blok met transacties.

Samenvatting blockchain

Nu we de basiscomponenten van blockchain hebben besproken, kunnen we terug naar de essentie: wat is blockchain? Zoals je hebt gemerkt is er niet zoiets als één type blockchain. Een blockchain kent verschillende toepassingen en vormen, maar kent wel een aantal basiskenmerken. Een blockchain is daarmee te definiëren als:

  • Blokken transacties die met elkaar verbonden zijn, waardoor zij een ketting vormen: de blockchain.
  • Een netwerk om transacties uit te voeren zonder de tussenkomst van een derde partij.
  • Het vertrouwen in data uit het verleden, aangezien het niet meer aangepast kan worden.
  • Het bereiken van consensus om zo een blockchain te kunnen updaten.
  • Drie blockchain types: publiek, hybride en privaat.

Direct bitcoins wisselen voor andere cryptovaluta?

bitcoin
Bitcoin (BTC) 62.017,35
ethereum
Ethereum (ETH) 3.158,92
tether
Tether (USDT) 0,917525
bnb
BNB (BNB) 539,31
solana
Solana (SOL) 164,13
usd-coin
USDC (USDC) 0,918443
xrp
XRP (XRP) 0,557718
staked-ether
Lido Staked Ether (STETH) 3.154,82
dogecoin
Dogecoin (DOGE) 0,126624
the-open-network
Toncoin (TON) 6,40
cardano
Cardano (ADA) 0,391006
avalanche-2
Avalanche (AVAX) 29,24
tron
TRON (TRX) 0,121538
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin (WBTC) 62.019,18
shiba-inu
Shiba Inu (SHIB) 0,000017
polkadot
Polkadot (DOT) 5,61
chainlink
Chainlink (LINK) 12,79
bitcoin-cash
Bitcoin Cash (BCH) 353,60
near
NEAR Protocol (NEAR) 5,53
uniswap
Uniswap (UNI) 7,17
leo-token
LEO Token (LEO) 5,33
litecoin
Litecoin (LTC) 65,36
dai
Dai (DAI) 0,917023
wrapped-eeth
Wrapped eETH (WEETH) 3.298,93
pepe
Pepe (PEPE) 0,000011
matic-network
Polygon (MATIC) 0,486453
internet-computer
Internet Computer (ICP) 9,32
kaspa
Kaspa (KAS) 0,161013
ethereum-classic
Ethereum Classic (ETC) 21,53
fetch-ai
Artificial Superintelligence Alliance (FET) 1,26
ethena-usde
Ethena USDe (USDE) 0,917319
aptos
Aptos (APT) 6,61
stellar
Stellar (XLM) 0,095105
monero
Monero (XMR) 148,00
mantle
Mantle (MNT) 0,806250
blockstack
Stacks (STX) 1,70
dogwifcoin
dogwifhat (WIF) 2,51
render-token
Render (RENDER) 6,06
filecoin
Filecoin (FIL) 4,15
arbitrum
Arbitrum (ARB) 0,697879
hedera-hashgraph
Hedera (HBAR) 0,064974
injective-protocol
Injective (INJ) 23,66
maker
Maker (MKR) 2.470,13
crypto-com-chain
Cronos (CRO) 0,085101
okb
OKB (OKB) 37,79
cosmos
Cosmos Hub (ATOM) 5,75
vechain
VeChain (VET) 0,027002
immutable-x
Immutable (IMX) 1,42
bittensor
Bittensor (TAO) 298,41
optimism
Optimism (OP) 1,72
sui
Sui (SUI) 0,762399
bonk
Bonk (BONK) 0,000028
arweave
Arweave (AR) 28,77
first-digital-usd
First Digital USD (FDUSD) 0,917288
the-graph
The Graph (GRT) 0,189531
rocket-pool-eth
Rocket Pool ETH (RETH) 3.538,98
renzo-restaked-eth
Renzo Restaked ETH (EZETH) 3.203,59
floki
FLOKI (FLOKI) 0,000177
mantle-staked-ether
Mantle Staked Ether (METH) 3.282,17
bitget-token
Bitget Token (BGB) 1,07
lido-dao
Lido DAO (LDO) 1,64
thorchain
THORChain (RUNE) 4,26
theta-token
Theta Network (THETA) 1,41
notcoin
Notcoin (NOT) 0,013456
ondo-finance
Ondo (ONDO) 0,945051
whitebit
WhiteBIT Coin (WBT) 9,31
celestia
Celestia (TIA) 6,63
coredaoorg
Core (CORE) 1,46
fantom
Fantom (FTM) 0,467280
aave
Aave (AAVE) 86,37
jasmycoin
JasmyCoin (JASMY) 0,026319
jupiter-exchange-solana
Jupiter (JUP) 0,924865
based-brett
Brett (BRETT) 0,125391
pyth-network
Pyth Network (PYTH) 0,321449
sei-network
Sei (SEI) 0,361974
algorand
Algorand (ALGO) 0,138626
ether-fi-staked-eth
ether.fi Staked ETH (EETH) 3.153,10
mantra-dao
MANTRA (OM) 1,18
quant-network
Quant (QNT) 67,56
gatechain-token
Gate (GT) 7,09
beam-2
Beam (BEAM) 0,017920
elrond-erd-2
MultiversX (EGLD) 32,90
msol
Marinade Staked SOL (MSOL) 197,63
flow
Flow (FLOW) 0,575320
kucoin-shares
KuCoin (KCS) 8,92
gala
GALA (GALA) 0,022531
axie-infinity
Axie Infinity (AXS) 5,62
bitcoin-sv
Bitcoin SV (BSV) 41,51
tokenize-xchange
Tokenize Xchange (TKX) 10,22
flare-networks
Flare (FLR) 0,018356
kelp-dao-restaked-eth
Kelp DAO Restaked ETH (RSETH) 3.214,44
eos
EOS (EOS) 0,534157
akash-network
Akash Network (AKT) 3,26
bittorrent
BitTorrent (BTT) 0,000001
helium
Helium (HNT) 4,63
dydx-chain
dYdX (DYDX) 1,28
ethereum-name-service
Ethereum Name Service (ENS) 23,59
ordinals
ORDI (ORDI) 36,18
popcat
Popcat (POPCAT) 0,771105
neo
NEO (NEO) 10,61
tezos
Tezos (XTZ) 0,710011
the-sandbox
The Sandbox (SAND) 0,304304
ronin
Ronin (RON) 2,06
starknet
Starknet (STRK) 0,529528
mog-coin
Mog Coin (MOG) 0,000002
fasttoken
Fasttoken (FTN) 2,13
ethena
Ethena (ENA) 0,397240
usdd
USDD (USDD) 0,916085
conflux-token
Conflux (CFX) 0,152898
ecash
eCash (XEC) 0,000032
cat-in-a-dogs-world
cat in a dogs world (MEW) 0,007119
coinbase-wrapped-staked-eth
Coinbase Wrapped Staked ETH (CBETH) 3.406,24
nexo
NEXO (NEXO) 1,12
zebec-protocol
Zebec Protocol (ZBC) 0,012062
zksync
ZKsync (ZK) 0,164746
frax-ether
Frax Ether (FRXETH) 3.157,39
frax
Frax (FRAX) 0,915309
worldcoin-wld
Worldcoin (WLD) 2,08
decentraland
Decentraland (MANA) 0,315368
pendle
Pendle (PENDLE) 3,76
mina-protocol
Mina Protocol (MINA) 0,516545
gnosis
Gnosis (GNO) 226,00
chiliz
Chiliz (CHZ) 0,065773
raydium
Raydium (RAY) 2,18
oasis-network
Oasis Network (ROSE) 0,084629
book-of-meme
BOOK OF MEME (BOME) 0,008220
aioz-network
AIOZ Network (AIOZ) 0,496137
paypal-usd
PayPal USD (PYUSD) 0,916708
havven
Synthetix Network (SNX) 1,67
tether-gold
Tether Gold (XAUT) 2.198,07
iota
IOTA (IOTA) 0,159347
wormhole
Wormhole (W) 0,294028
layerzero
LayerZero (ZRO) 4,75
sweth
Swell Ethereum (SWETH) 3.357,76
dexe
DeXe (DEXE) 9,02
sats-ordinals
SATS (Ordinals) (SATS) 0,000000
apecoin
ApeCoin (APE) 0,742487
safe
Safe (SAFE) 1,17
astar
Astar (ASTR) 0,069926
nervos-network
Nervos Network (CKB) 0,011012
livepeer
Livepeer (LPT) 14,55
klay-token
Klaytn (KLAY) 0,131215
staked-frax-ether
Staked Frax Ether (SFRXETH) 3.446,77
1inch
1inch (1INCH) 0,383133
axelar
Axelar (AXL) 0,640645
true-usd
TrueUSD (TUSD) 0,918443
aevo-exchange
Aevo (AEVO) 0,534423
terra-luna
Terra Luna Classic (LUNC) 0,000082
illuvium
Illuvium (ILV) 64,88
theta-fuel
Theta Fuel (TFUEL) 0,065242
pancakeswap-token
PancakeSwap (CAKE) 1,86
zcash
Zcash (ZEC) 27,82
iotex
IoTeX (IOTX) 0,044564
aerodrome-finance
Aerodrome Finance (AERO) 0,774924
xdce-crowd-sale
XDC Network (XDC) 0,027922
turbo
Turbo (TURBO) 0,006038
wemix-token
WEMIX (WEMIX) 1,02
bitcoin-gold
Bitcoin Gold (BTG) 23,58
pax-gold
PAX Gold (PAXG) 2.195,87
kava
Kava (KAVA) 0,378730
trust-wallet-token
Trust Wallet (TWT) 0,942298
dog-go-to-the-moon-rune
DOG•GO•TO•THE•MOON (Runes) (DOG) 0,003923
apenft
APENFT (NFT) 0,000000
g-token
Gravity (G) 0,053205
project-galaxy
Galxe (GAL) 3,18
usdb
USDB (USDB) 0,921195
stader-ethx
Stader ETHx (ETHX) 3.268,35
constitutiondao
ConstitutionDAO (PEOPLE) 0,073392
woo-network
WOO (WOO) 0,189928
h2o-dao
H2O Dao (H2O) 0,440219
mx-token
MX (MX) 3,69
singularitynet
SingularityNET (AGIX) 0,557611
memecoin-2
Memecoin (MEME) 0,015796
safepal
SafePal (SFP) 0,750369
manta-network
Manta Network (MANTA) 0,923948
compound-ether
cETH (CETH) 63,48
arkham
Arkham (ARKM) 1,37
rocket-pool
Rocket Pool (RPL) 16,12
blur
Blur (BLUR) 0,187390
dymension
Dymension (DYM) 1,68
aragon
Aragon (ANT) 7,97
stepn
GMT (GMT) 0,140591
osmosis
Osmosis (OSMO) 0,475222
compound-governance-token
Compound (COMP) 46,42
golem
Golem (GLM) 0,316404
corgiai
CorgiAI (CORGIAI) 0,000919
echelon-prime
Echelon Prime (PRIME) 7,34
kusama
Kusama (KSM) 20,19
jito-governance-token
Jito (JTO) 2,45
zilliqa
Zilliqa (ZIL) 0,015957
holotoken
Holo (HOT) 0,001663
curve-dao-token
Curve DAO (CRV) 0,248340
enjincoin
Enjin Coin (ENJ) 0,178069
blast
Blast (BLAST) 0,016194
dydx
dYdX (ETHDYDX) 1,28
dash
Dash (DASH) 24,62
ankr
Ankr Network (ANKR) 0,029223
gmx
GMX (GMX) 30,44
celo
Celo (CELO) 0,537348
0x
0x Protocol (ZRX) 0,342490