Blockchain

Wat is Blockchain?

De term Blockchain is tot stand gekomen sinds de introductie van Bitcoin in 2008. Daarmee is Bitcoin dan ook de eerste toepassing van de blockchain-technologie. Hieronder wordt uitgelegd wat er zo interessant is aan deze technologie en wat deze technologie inhoudt.

Door de komt van Internet is er veel veranderd in onze samenleving. Met name communicatie en het delen van informatie werd zowel gemakkelijker als ook sneller. Het versturen van data over de hele wereld werd door Internet in een muisklik geregeld. Alleen de onderliggende systemen die werden gebruikt om data te versturen of betalingen te verrichten veranderde hierin niet mee

Ideal is een van de bekendste functionaliteiten om online betalingen mee te verrichten. Deze applicatie communiceert tussen de betalende partij, de bank, en de ontvangende partij . Hierdoor zijn er minimaal 3 partijen betrokken om een betaling te kunnen doen. Als het dan gaat om internationale betalingen dan zijn er nog meer partijen betrokken waardoor de systemen hierachter complex zijn, maar ook zorgt voor een hogere transactie-tijd en hogere transactiekosten.

Velen hebben getracht dit probleem op te lossen, maar elke oplossing was alsnog gebaseerd op centrale databases. Dit komt er op neer dat er alsnog een partij moet zijn, vergelijkbaar met een bank, die de balans van de rekeningen bijhoudt. Hierdoor ben je als gebruiker dan ook afhankelijk van deze partijen.

Door het ontstaan van de financiële crisis in 2008 werd het vertrouwen steeds minder in banken en soortgelijke centrale apparaten. Dit heeft geleidt tot de introductie van Bitcoin. Een digitale manier om transacties te verrichten zonder tussenkomst van een bank. Dit noemt men ook wel de peer to peer technologie.

Oplossen van problemen

De komst van het internet heeft veel teweeggebracht in onze samenleving. De manier van communiceren en het delen van informatie werd makkelijker. Het versturen van data naar de andere kant van de wereld werd mogelijk met een klik op de knop. Echter, de onderliggende systemen die worden gebruikt voor betalingen en waarde verplaatsing bleef hetzelfde.

Bijvoorbeeld, wanneer je een betaling doet via een website, wordt met iDeal verbinding gemaakt met jouw bank. Vervolgens wordt het bedrag via iDeal naar de bank van de tegenpartij verzonden. Zo zijn er al minimaal drie partijen die gemoeid zijn bij een dergelijke betaling. Dit is nog een stuk meer bij internationale betalingen! Dit zorgt niet alleen voor complexere systemen, maar ook voor hogere transactiekosten en langere transactie tijden. Waarom is het digitaal versturen van geld niet net zo makkelijk als een e-mail?

Wanneer je een e-mail verstuurd met een foto als bijlage, wordt dit vrijwel onmiddellijk ontvangen door de tegenpartij. De foto die wordt verstuurd is een kopie, maar de echte foto blijft op jouw computer. Voor digitaal geld zou dit een zeer ongunstige situatie zijn! Wetenschappers hebben meer dan twee decennia nagedacht over het oplossen van dit probleem, wat ook het double-spending probleem wordt genoemd.

Diverse oplossingen werden bedacht, maar waren gebaseerd op centrale databases. Dit betekent dat er een partij moet zijn, soortgelijk aan een bank, die de balans van de rekeningen bijhoudt. Dit is een ongunstige situatie, omdat je als gebruiker afhankelijk bent van deze partij. Daarnaast is een centrale database gevoelig voor aanvallen van hackers en andere partijen.

In het hart van de financiële crisis werd de argwaan ten opzichte van banken steeds groter. Het vertrouwen onder burgers nam af. Niet alleen door de werkwijze van de banken, maar ook tegen de manier hoe het financiële systeem is ingericht. Dit leidde tot de introductie van Bitcoin: een geldsysteem gebaseerd op peer-to-peer technologie.

Soorten blockchains

We hebben besproken wat een blockchain is, maar niet welke soorten er zijn. Zo zijn er drie type blockchains die te onderscheiden zijn. Dit zijn de publieke, hybride en de private blockchains. Naast de rechten op deze type blockchains, zijn ook de type van consensus anders.

Publieke blockchain

De bekende blockchains van dit moment zijn publiek: iedereen kan een account aanmaken en transacties uitvoeren en inzien. Voorbeelden hiervan zijn Bitcoin en Ethereum.

Hybride blockchain

Een hybride blockchain wordt ook wel de consortium blockchain genoemd. Dit is een gesloten omgeving, waar diverse partijen samenwerken om data en transacties te delen. Voorbeelden hiervan zijn een groep banken die onderling transacties uitvoeren, of een logistieke keten.

Private blockchain

De private blockchain wordt gebruikt binnen bedrijven. Zo kan er informatie worden gedeeld tussen departementen en filialen, met de zekerheid dat de data te vertrouwen is doordat deze niet kan worden aangepast.

Blockchain oplossing

Een tot nu toe onbekende persoon of organisatie publiceerde in 2008 het document dat Bitcoin beschreef. Deze persoon of organisatie is waarschijnlijk anoniem gebleven door de eerdere projecten met digitaal geld op basis van een centrale database. Deze werden namelijk opgeheven en de bedenkers gevangengenomen, met het argument dat alleen de overheid het recht heeft om geld te creëren.

Bitcoin beschreef precies wat blockchain is. Het is namelijk de eerste keer dat het concept op papier werd gezet. In een kleine 8 pagina’s legt Satoshi uit hoe het mogelijk is om geld naar elkaar te versturen op basis van een decentrale omgeving. Blockchain is gebaseerd op diverse technologische componenten die al langer bestaan. Het is daarom de slimme combinatie van de bestaande componenten die de blockchain zo interessant maken.

Blockchain als peer-to-peer systeem

Blockchain is gebaseerd op deze zogenaamde peer-to peer technologie. Het stelt gebruikers dus in staat om data te delen zonder tussenkomst van een centrale partij. Deze technologie paste men bijvoorbeeld ook al toe bij BitTorrent en Napster, waarmee je muziek/films (illegaal) kon downloaden van mensen die deze films/muziel zelf aanboden. Terwijl men dan aan het downloaden was, werd de film ook naar andere geupload vanaf je eigen PC. Hierdoor onstond dan een netwerk van computers die de films en muziek in stand konden houden.

Blockchain doet in feite hetzelfde. Het houdt een database in stand die gedeeld wordt in het netwerk met bijvoorbeeld de balansen van rekeningen. Alle personen in dit netwerk weten zo wat wie heeft , waardoor het niet eenvoudig kan worden uitgeschakeld of gehackt. Op het moment dat een van de personen zichelf bijvoorbeeld meer munten toe kent dan zullen de andere personen binnen dit netwerk deze wijziging afkeuren. Dit omdat in alle kopieen van transacties gezien wordt dat de wijziging niet klopt.

Bij Blockchain gaan transacties in een bepaalde structuur verzonden worden. De zogenaamde blokken. In ieder blok past een aantal transacties. Na een bepaalde tijd wordt er vanzelf weer een nieuw blok toegevoegd. In deze blokken zit informatie van de verzender, de ontvanger, het tijdstip van de transactie als ook de waarde van de transactie. Ook zit er een bepaalde referentie van het vorige blok. Op deze manier worden de blokken aan elkaar gelinkt en vormen ze als het ware een ketting. Deze ketting noemen we de blockchain.

Het is dan nog van belang dat wanneer er transacties plaatsvinden, iedere gebruiker in het netwerk dezelfde kopie heeft van de database. Hiervoor is een bepaald mechanisme bedacht dat zorgt dat iedereen instemt over de huidige staat van de blockchain. Dit mechanisme is zo ingericht dat er slechts één willekeurig persoon in netwerk in staat is om een nieuw blok toe te voegen. Daarna kunnen de andere personen in het netwerk op een eenvoudige wijze dit blok toevoegen en valideren aan hun kopie. Wanneer dit is gebeurd, kunnen de transacties dan ook niet meer gewijzigd worden. Vervolgens begint het netwerk met het verwerken van een volgend blok met transacties.

Samenvatting blockchain

Nu we de basiscomponenten van blockchain hebben besproken, kunnen we terug naar de essentie: wat is blockchain? Zoals je hebt gemerkt is er niet zoiets als één type blockchain. Een blockchain kent verschillende toepassingen en vormen, maar kent wel een aantal basiskenmerken. Een blockchain is daarmee te definiëren als:

  • Blokken transacties die met elkaar verbonden zijn, waardoor zij een ketting vormen: de blockchain.
  • Een netwerk om transacties uit te voeren zonder de tussenkomst van een derde partij.
  • Het vertrouwen in data uit het verleden, aangezien het niet meer aangepast kan worden.
  • Het bereiken van consensus om zo een blockchain te kunnen updaten.
  • Drie blockchain types: publiek, hybride en privaat.

Direct bitcoins wisselen voor andere cryptovaluta?

bitcoin
Bitcoin (BTC) 16.383,07
ethereum
Ethereum (ETH) 1.220,01
tether
Tether (USDT) 0,951210
bnb
BNB (BNB) 275,23
usd-coin
USD Coin (USDC) 0,951210
binance-usd
Binance USD (BUSD) 0,951210
xrp
XRP (XRP) 0,374523
dogecoin
Dogecoin (DOGE) 0,093591
cardano
Cardano (ADA) 0,299365
matic-network
Polygon (MATIC) 0,879173
polkadot
Polkadot (DOT) 5,15
staked-ether
Lido Staked Ether (STETH) 1.205,26
litecoin
Litecoin (LTC) 74,39
shiba-inu
Shiba Inu (SHIB) 0,000009
okb
OKB (OKB) 19,87
dai
Dai (DAI) 0,952161
solana
Solana (SOL) 13,03
tron
TRON (TRX) 0,051760
uniswap
Uniswap (UNI) 5,83
avalanche-2
Avalanche (AVAX) 12,78
leo-token
LEO Token (LEO) 3,61
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin (WBTC) 16.412,92
chainlink
Chainlink (LINK) 6,64
cosmos
Cosmos Hub (ATOM) 9,35
the-open-network
Toncoin (TON) 1,74
ethereum-classic
Ethereum Classic (ETC) 18,33
monero
Monero (XMR) 139,58
stellar
Stellar (XLM) 0,081423
bitcoin-cash
Bitcoin Cash (BCH) 106,41
quant-network
Quant (QNT) 116,58
crypto-com-chain
Cronos (CRO) 0,061563
algorand
Algorand (ALGO) 0,213675
filecoin
Filecoin (FIL) 4,22
near
NEAR Protocol (NEAR) 1,64
apecoin
ApeCoin (APE) 3,73
vechain
VeChain (VET) 0,018102
hedera-hashgraph
Hedera (HBAR) 0,045780
internet-computer
Internet Computer (ICP) 4,05
eos
EOS (EOS) 0,979746
elrond-erd-2
MultiversX (Elrond) (EGLD) 43,59
flow
Flow (FLOW) 0,986405
trust-wallet-token
Trust Wallet (TWT) 2,44
terra-luna
Terra Luna Classic (LUNC) 0,000166
frax
Frax (FRAX) 0,951178
axie-infinity
Axie Infinity (AXS) 7,80
the-sandbox
The Sandbox (SAND) 0,562235
tezos
Tezos (XTZ) 0,954064
aave
Aave (AAVE) 59,90
chain-2
Chain (XCN) 0,038977
theta-token
Theta Network (THETA) 0,832383
huobi-token
Huobi (HT) 6,21
lido-dao
Lido DAO (LDO) 0,997819
bitcoin-sv
Bitcoin SV (BSV) 41,31
chiliz
Chiliz (CHZ) 0,145205
true-usd
TrueUSD (TUSD) 0,950401
paxos-standard
Pax Dollar (USDP) 0,951031
decentraland
Decentraland (MANA) 0,379616
usdd
USDD (USDD) 0,928415
bittorrent
BitTorrent (BTT) 0,000001
kucoin-shares
KuCoin (KCS) 6,26
pancakeswap-token
PancakeSwap (CAKE) 3,79
aptos
Aptos (APT) 4,65
fantom
Fantom (FTM) 0,224403
gemini-dollar
Gemini Dollar (GUSD) 0,952161
zcash
Zcash (ZEC) 43,06
klay-token
Klaytn (KLAY) 0,182980
iota
IOTA (MIOTA) 0,198680
compound-usd-coin
cUSDC (CUSDC) 0,021516
tokenize-xchange
Tokenize Xchange (TKX) 6,79
whitebit
WhiteBIT Token (WBT) 4,53
ecash
eCash (XEC) 0,000028
maker
Maker (MKR) 591,25
gatechain-token
Gate (GT) 3,42
dash
Dash (DASH) 43,60
neo
NEO (NEO) 6,77
radix
Radix (XRD) 0,046070
pax-gold
PAX Gold (PAXG) 1.700,87
the-graph
The Graph (GRT) 0,060639
arweave
Arweave (AR) 8,71
havven
Synthetix Network (SNX) 1,80
osmosis
Osmosis (OSMO) 0,876027
compound-ether
cETH (CETH) 24,48
gmx
GMX (GMX) 51,08
frax-share
Frax Share (FXS) 5,84
curve-dao-token
Curve DAO (CRV) 0,630525
thorchain
THORChain (RUNE) 1,35
mina-protocol
Mina Protocol (MINA) 0,529024
tether-gold
Tether Gold (XAUT) 1.642,18
cdai
cDAI (CDAI) 0,021042
btse-token
BTSE Token (BTSE) 2,43
ethereum-pow-iou
EthereumPoW (ETHW) 3,53
rocket-pool
Rocket Pool (RPL) 19,12
nexo
NEXO (NEXO) 0,637177
blockstack
Stacks (STX) 0,261519
ethereum-name-service
Ethereum Name Service (ENS) 12,97
1inch
1inch (1INCH) 0,425355
basic-attention-token
Basic Attention (BAT) 0,216134
zilliqa
Zilliqa (ZIL) 0,021186
bitdao
BitDAO (BIT) 0,295691
immutable-x
ImmutableX (IMX) 0,423594
oec-token
OKC (OKT) 16,69
casper-network
Casper Network (CSPR) 0,027861
defichain
DeFiChain (DFI) 0,464203
decred
Decred (DCR) 20,03
loopring
Loopring (LRC) 0,233725
enjincoin
Enjin Coin (ENJ) 0,290548
holotoken
Holo (HOT) 0,001635
xdce-crowd-sale
XDC Network (XDC) 0,020818
nem
NEM (XEM) 0,031545
kava
Kava (KAVA) 0,817182
helium
Helium (HNT) 2,03
terra-luna-2
Terra (LUNA) 1,58
celo
Celo (CELO) 0,568386
celsius-degree-token
Celsius Network (CEL) 0,639960
convex-finance
Convex Finance (CVX) 3,75
nxm
Nexus Mutual (NXM) 39,36
safemoon
SafeMoon [OLD] (SAFEMOON) 0,000000
ecomi
ECOMI (OMI) 0,000949
kusama
Kusama (KSM) 28,26
olympus
Olympus (OHM) 8,70
ravencoin
Ravencoin (RVN) 0,021154
bitcoin-gold
Bitcoin Gold (BTG) 14,46
compound-governance-token
Compound (COMP) 36,63
theta-fuel
Theta Fuel (TFUEL) 0,042090
bitget-token
Bitget Token (BGB) 0,176402
maiar-dex
Maiar DEX (MEX) 0,000035
band-protocol
Band Protocol (BAND) 1,99
terrausd
TerraClassicUSD (USTC) 0,024031
stepn
STEPN (GMT) 0,387768
mask-network
Mask Network (MASK) 3,32
gnosis
Gnosis (GNO) 86,99
optimism
Optimism (OP) 1,04
balancer
Balancer (BAL) 5,75
sushi
Sushi (SUSHI) 1,13
escoin-token
Escoin (ELG) 3,11
qtum
Qtum (QTUM) 2,07
dydx
dYdX (DYDX) 1,54
tenset
Tenset (10SET) 1,17
oasis-network
Oasis Network (ROSE) 0,042355
rocket-pool-eth
Rocket Pool ETH (RETH) 1.313,39
huobi-btc
Huobi BTC (HBTC) 16.465,75
swissborg
SwissBorg (CHSB) 0,222312
kadena
Kadena (KDA) 0,994966
golem
Golem (GLM) 0,209296
yearn-finance
yearn.finance (YFI) 6.675,52
iotex
IoTeX (IOTX) 0,021840
tether-eurt
Euro Tether (EURT) 0,999722
waves
Waves (WAVES) 2,01
just
JUST (JST) 0,021827
iostoken
IOST (IOST) 0,008127
dogelon-mars
Dogelon Mars (ELON) 0,000000
telcoin
Telcoin (TEL) 0,002843
gala
GALA (GALA) 0,024977
bone-shibaswap
Bone ShibaSwap (BONE) 0,799931
amp-token
Amp (AMP) 0,003304
moonbeam
Moonbeam (GLMR) 0,398695
aleph-zero
Aleph Zero (AZERO) 0,895647
polymath
Polymath (POLY) 0,202770
livepeer
Livepeer (LPT) 6,92
liquity-usd
Liquity USD (LUSD) 0,985454
chia
Chia (XCH) 29,85
evmos
Evmos (EVMOS) 0,475125
convex-crv
Convex CRV (CVXCRV) 0,587383
harmony
Harmony (ONE) 0,013835
baby-doge-coin
Baby Doge Coin (BABYDOGE) 0,000000
reserve-rights-token
Reserve Rights (RSR) 0,003908
bitkub-coin
Bitkub Coin (KUB) 1,85
ankr
Ankr (ANKR) 0,020205
alchemix-usd
Alchemix USD (ALUSD) 0,940610
energy-web-token
Energy Web (EWT) 3,67
bitrise-token
Bitgert (BRISE) 0,000000
astar
Astar (ASTR) 0,041668
omisego
OMG Network (OMG) 1,12
icon
ICON (ICX) 0,171386
0x
0x (ZRX) 0,181568
ontology
Ontology (ONT) 0,171947
render-token
Render (RNDR) 0,498809
beldex
Beldex (BDX) 0,037038
coinex-token
CoinEx (CET) 0,045019
link
LINK (LN) 22,54
secret
Secret (SCRT) 0,760700
safepal
SafePal (SFP) 0,442973
zelcash
Flux (FLUX) 0,501999
nest
Nest Protocol (NEST) 0,023546
gains-farm
Gains Farm (GFARM2) 3.882,14
woo-network
WOO Network (WOO) 0,116129
safemoon-2
SafeMoon (SFM) 0,000247
audius
Audius (AUDIO) 0,146483
nucypher
NuCypher (NU) 0,103961
binaryx
BinaryX (BNX) 49,71
ribbon-finance
Ribbon Finance (RBN) 0,221185
zencash
Horizen (ZEN) 9,73
siacoin
Siacoin (SC) 0,002468
merit-circle
Merit Circle (MC) 0,394763
wax
WAX (WAXP) 0,054670
apenft
APENFT (NFT) 0,000000
hive
Hive (HIVE) 0,334088
stasis-eurs
STASIS EURO (EURS) 0,976893
injective-protocol
Injective (INJ) 1,55
constitutiondao
ConstitutionDAO (PEOPLE) 0,023660