Blockchain

Wat is Blockchain?

De term Blockchain is tot stand gekomen sinds de introductie van Bitcoin in 2008. Daarmee is Bitcoin dan ook de eerste toepassing van de blockchain-technologie. Hieronder wordt uitgelegd wat er zo interessant is aan deze technologie en wat deze technologie inhoudt.

Door de komt van Internet is er veel veranderd in onze samenleving. Met name communicatie en het delen van informatie werd zowel gemakkelijker als ook sneller. Het versturen van data over de hele wereld werd door Internet in een muisklik geregeld. Alleen de onderliggende systemen die werden gebruikt om data te versturen of betalingen te verrichten veranderde hierin niet mee

Ideal is een van de bekendste functionaliteiten om online betalingen mee te verrichten. Deze applicatie communiceert tussen de betalende partij, de bank, en de ontvangende partij . Hierdoor zijn er minimaal 3 partijen betrokken om een betaling te kunnen doen. Als het dan gaat om internationale betalingen dan zijn er nog meer partijen betrokken waardoor de systemen hierachter complex zijn, maar ook zorgt voor een hogere transactie-tijd en hogere transactiekosten.

Velen hebben getracht dit probleem op te lossen, maar elke oplossing was alsnog gebaseerd op centrale databases. Dit komt er op neer dat er alsnog een partij moet zijn, vergelijkbaar met een bank, die de balans van de rekeningen bijhoudt. Hierdoor ben je als gebruiker dan ook afhankelijk van deze partijen.

Door het ontstaan van de financiële crisis in 2008 werd het vertrouwen steeds minder in banken en soortgelijke centrale apparaten. Dit heeft geleidt tot de introductie van Bitcoin. Een digitale manier om transacties te verrichten zonder tussenkomst van een bank. Dit noemt men ook wel de peer to peer technologie.

Oplossen van problemen

De komst van het internet heeft veel teweeggebracht in onze samenleving. De manier van communiceren en het delen van informatie werd makkelijker. Het versturen van data naar de andere kant van de wereld werd mogelijk met een klik op de knop. Echter, de onderliggende systemen die worden gebruikt voor betalingen en waarde verplaatsing bleef hetzelfde.

Bijvoorbeeld, wanneer je een betaling doet via een website, wordt met iDeal verbinding gemaakt met jouw bank. Vervolgens wordt het bedrag via iDeal naar de bank van de tegenpartij verzonden. Zo zijn er al minimaal drie partijen die gemoeid zijn bij een dergelijke betaling. Dit is nog een stuk meer bij internationale betalingen! Dit zorgt niet alleen voor complexere systemen, maar ook voor hogere transactiekosten en langere transactie tijden. Waarom is het digitaal versturen van geld niet net zo makkelijk als een e-mail?

Wanneer je een e-mail verstuurd met een foto als bijlage, wordt dit vrijwel onmiddellijk ontvangen door de tegenpartij. De foto die wordt verstuurd is een kopie, maar de echte foto blijft op jouw computer. Voor digitaal geld zou dit een zeer ongunstige situatie zijn! Wetenschappers hebben meer dan twee decennia nagedacht over het oplossen van dit probleem, wat ook het double-spending probleem wordt genoemd.

Diverse oplossingen werden bedacht, maar waren gebaseerd op centrale databases. Dit betekent dat er een partij moet zijn, soortgelijk aan een bank, die de balans van de rekeningen bijhoudt. Dit is een ongunstige situatie, omdat je als gebruiker afhankelijk bent van deze partij. Daarnaast is een centrale database gevoelig voor aanvallen van hackers en andere partijen.

In het hart van de financiële crisis werd de argwaan ten opzichte van banken steeds groter. Het vertrouwen onder burgers nam af. Niet alleen door de werkwijze van de banken, maar ook tegen de manier hoe het financiële systeem is ingericht. Dit leidde tot de introductie van Bitcoin: een geldsysteem gebaseerd op peer-to-peer technologie.

Soorten blockchains

We hebben besproken wat een blockchain is, maar niet welke soorten er zijn. Zo zijn er drie type blockchains die te onderscheiden zijn. Dit zijn de publieke, hybride en de private blockchains. Naast de rechten op deze type blockchains, zijn ook de type van consensus anders.

Publieke blockchain

De bekende blockchains van dit moment zijn publiek: iedereen kan een account aanmaken en transacties uitvoeren en inzien. Voorbeelden hiervan zijn Bitcoin en Ethereum.

Hybride blockchain

Een hybride blockchain wordt ook wel de consortium blockchain genoemd. Dit is een gesloten omgeving, waar diverse partijen samenwerken om data en transacties te delen. Voorbeelden hiervan zijn een groep banken die onderling transacties uitvoeren, of een logistieke keten.

Private blockchain

De private blockchain wordt gebruikt binnen bedrijven. Zo kan er informatie worden gedeeld tussen departementen en filialen, met de zekerheid dat de data te vertrouwen is doordat deze niet kan worden aangepast.

Blockchain oplossing

Een tot nu toe onbekende persoon of organisatie publiceerde in 2008 het document dat Bitcoin beschreef. Deze persoon of organisatie is waarschijnlijk anoniem gebleven door de eerdere projecten met digitaal geld op basis van een centrale database. Deze werden namelijk opgeheven en de bedenkers gevangengenomen, met het argument dat alleen de overheid het recht heeft om geld te creëren.

Bitcoin beschreef precies wat blockchain is. Het is namelijk de eerste keer dat het concept op papier werd gezet. In een kleine 8 pagina’s legt Satoshi uit hoe het mogelijk is om geld naar elkaar te versturen op basis van een decentrale omgeving. Blockchain is gebaseerd op diverse technologische componenten die al langer bestaan. Het is daarom de slimme combinatie van de bestaande componenten die de blockchain zo interessant maken.

Blockchain als peer-to-peer systeem

Blockchain is gebaseerd op deze zogenaamde peer-to peer technologie. Het stelt gebruikers dus in staat om data te delen zonder tussenkomst van een centrale partij. Deze technologie paste men bijvoorbeeld ook al toe bij BitTorrent en Napster, waarmee je muziek/films (illegaal) kon downloaden van mensen die deze films/muziel zelf aanboden. Terwijl men dan aan het downloaden was, werd de film ook naar andere geupload vanaf je eigen PC. Hierdoor onstond dan een netwerk van computers die de films en muziek in stand konden houden.

Blockchain doet in feite hetzelfde. Het houdt een database in stand die gedeeld wordt in het netwerk met bijvoorbeeld de balansen van rekeningen. Alle personen in dit netwerk weten zo wat wie heeft , waardoor het niet eenvoudig kan worden uitgeschakeld of gehackt. Op het moment dat een van de personen zichelf bijvoorbeeld meer munten toe kent dan zullen de andere personen binnen dit netwerk deze wijziging afkeuren. Dit omdat in alle kopieen van transacties gezien wordt dat de wijziging niet klopt.

Bij Blockchain gaan transacties in een bepaalde structuur verzonden worden. De zogenaamde blokken. In ieder blok past een aantal transacties. Na een bepaalde tijd wordt er vanzelf weer een nieuw blok toegevoegd. In deze blokken zit informatie van de verzender, de ontvanger, het tijdstip van de transactie als ook de waarde van de transactie. Ook zit er een bepaalde referentie van het vorige blok. Op deze manier worden de blokken aan elkaar gelinkt en vormen ze als het ware een ketting. Deze ketting noemen we de blockchain.

Het is dan nog van belang dat wanneer er transacties plaatsvinden, iedere gebruiker in het netwerk dezelfde kopie heeft van de database. Hiervoor is een bepaald mechanisme bedacht dat zorgt dat iedereen instemt over de huidige staat van de blockchain. Dit mechanisme is zo ingericht dat er slechts één willekeurig persoon in netwerk in staat is om een nieuw blok toe te voegen. Daarna kunnen de andere personen in het netwerk op een eenvoudige wijze dit blok toevoegen en valideren aan hun kopie. Wanneer dit is gebeurd, kunnen de transacties dan ook niet meer gewijzigd worden. Vervolgens begint het netwerk met het verwerken van een volgend blok met transacties.

Samenvatting blockchain

Nu we de basiscomponenten van blockchain hebben besproken, kunnen we terug naar de essentie: wat is blockchain? Zoals je hebt gemerkt is er niet zoiets als één type blockchain. Een blockchain kent verschillende toepassingen en vormen, maar kent wel een aantal basiskenmerken. Een blockchain is daarmee te definiëren als:

  • Blokken transacties die met elkaar verbonden zijn, waardoor zij een ketting vormen: de blockchain.
  • Een netwerk om transacties uit te voeren zonder de tussenkomst van een derde partij.
  • Het vertrouwen in data uit het verleden, aangezien het niet meer aangepast kan worden.
  • Het bereiken van consensus om zo een blockchain te kunnen updaten.
  • Drie blockchain types: publiek, hybride en privaat.

Direct bitcoins wisselen voor andere cryptovaluta?

bitcoin
Bitcoin (BTC) 26.506,78
ethereum
Ethereum (ETH) 1.673,82
tether
Tether (USDT) 0,943025
bnb
BNB (BNB) 319,09
usd-coin
USD Coin (USDC) 0,939279
xrp
XRP (XRP) 0,359778
cardano
Cardano (ADA) 0,322673
matic-network
Polygon (MATIC) 1,09
staked-ether
Lido Staked Ether (STETH) 1.671,87
dogecoin
Dogecoin (DOGE) 0,069565
solana
Solana (SOL) 22,20
binance-usd
Binance USD (BUSD) 0,939279
polkadot
Polkadot (DOT) 6,07
shiba-inu
Shiba Inu (SHIB) 0,000010
tron
TRON (TRX) 0,062801
litecoin
Litecoin (LTC) 77,17
avalanche-2
Avalanche (AVAX) 16,42
dai
Dai (DAI) 0,937406
uniswap
Uniswap (UNI) 6,02
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin (WBTC) 26.606,99
chainlink
Chainlink (LINK) 6,92
cosmos
Cosmos Hub (ATOM) 11,37
the-open-network
Toncoin (TON) 2,23
leo-token
LEO Token (LEO) 3,16
ethereum-classic
Ethereum Classic (ETC) 19,51
okb
OKB (OKB) 44,20
monero
Monero (XMR) 145,08
bitcoin-cash
Bitcoin Cash (BCH) 126,81
filecoin
Filecoin (FIL) 5,74
stellar
Stellar (XLM) 0,083584
aptos
Aptos (APT) 11,99
lido-dao
Lido DAO (LDO) 2,27
true-usd
TrueUSD (TUSD) 0,942089
quant-network
Quant (QNT) 124,92
hedera-hashgraph
Hedera (HBAR) 0,060002
crypto-com-chain
Cronos (CRO) 0,071019
near
NEAR Protocol (NEAR) 1,96
vechain
VeChain (VET) 0,022635
blockstack
Stacks (STX) 1,14
internet-computer
Internet Computer (ICP) 5,03
algorand
Algorand (ALGO) 0,203617
apecoin
ApeCoin (APE) 3,93
the-graph
The Graph (GRT) 0,146214
fantom
Fantom (FTM) 0,461623
eos
EOS (EOS) 1,12
the-sandbox
The Sandbox (SAND) 0,645603
immutable-x
ImmutableX (IMX) 1,34
elrond-erd-2
MultiversX (EGLD) 43,64
decentraland
Decentraland (MANA) 0,590825
tezos
Tezos (XTZ) 1,14
aave
Aave (AAVE) 73,70
flow
Flow (FLOW) 1,01
axie-infinity
Axie Infinity (AXS) 8,55
theta-token
Theta Network (THETA) 0,993595
frax
Frax (FRAX) 0,938343
havven
Synthetix Network (SNX) 2,89
conflux-token
Conflux (CFX) 0,411432
kucoin-shares
KuCoin (KCS) 8,85
neo
NEO (NEO) 11,99
optimism
Optimism (OP) 2,47
rocket-pool
Rocket Pool (RPL) 39,40
paxos-standard
Pax Dollar (USDP) 0,937406
bitdao
BitDAO (BIT) 0,518424
terra-luna
Terra Luna Classic (LUNC) 0,000122
curve-dao-token
Curve DAO (CRV) 0,935616
gatechain-token
Gate (GT) 5,09
mina-protocol
Mina Protocol (MINA) 0,799631
usdd
USDD (USDD) 0,939279
whitebit
WhiteBIT Token (WBT) 4,72
klay-token
Klaytn (KLAY) 0,220565
gmx
GMX (GMX) 78,00
pancakeswap-token
PancakeSwap (CAKE) 3,64
bitcoin-sv
Bitcoin SV (BSV) 34,48
chiliz
Chiliz (CHZ) 0,114483
huobi-token
Huobi (HT) 3,76
dash
Dash (DASH) 54,83
maker
Maker (MKR) 661,31
bittorrent
BitTorrent (BTT) 0,000001
ecash
eCash (XEC) 0,000030
frax-share
Frax Share (FXS) 7,79
iota
IOTA (MIOTA) 0,207842
singularitynet
SingularityNET (AGIX) 0,462482
compound-ether
cETH (CETH) 33,68
bitget-token
Bitget Token (BGB) 0,356239
edgecoin-2
Edgecoin (EDGT) 0,944898
trust-wallet-token
Trust Wallet (TWT) 1,17
render-token
Render (RNDR) 1,34
pax-gold
PAX Gold (PAXG) 1.870,55
tokenize-xchange
Tokenize Xchange (TKX) 5,98
xdce-crowd-sale
XDC Network (XDC) 0,033522
tether-gold
Tether Gold (XAUT) 1.858,61
zilliqa
Zilliqa (ZIL) 0,027141
osmosis
Osmosis (OSMO) 0,793761
1inch
1inch (1INCH) 0,505556
loopring
Loopring (LRC) 0,337937
arweave
Arweave (AR) 8,41
mask-network
Mask Network (MASK) 5,46
oec-token
OKC Token (OKT) 22,95
thorchain
THORChain (RUNE) 1,37
radix
Radix (XRD) 0,039979
convex-finance
Convex Finance (CVX) 5,34
kava
Kava (KAVA) 0,897916
compound-usd-coin
cUSDC (CUSDC) 0,021403
fetch-ai
Fetch.ai (FET) 0,382309
enjincoin
Enjin Coin (ENJ) 0,395984
rocket-pool-eth
Rocket Pool ETH (RETH) 1.791,17
dydx
dYdX (DYDX) 2,49
defichain
DeFiChain (DFI) 0,557625
casper-network
Casper Network (CSPR) 0,034754
zcash
Zcash (ZEC) 33,91
gemini-dollar
Gemini Dollar (GUSD) 0,938343
magic
Magic (MAGIC) 1,72
btse-token
BTSE Token (BTSE) 2,24
basic-attention-token
Basic Attention (BAT) 0,238729
floki
FLOKI (FLOKI) 0,000037
cdai
cDAI (CDAI) 0,020807
baby-doge-coin
Baby Doge Coin (BABYDOGE) 0,000000
ethereum-pow-iou
EthereumPoW (ETHW) 3,21
wemix-token
WEMIX (WEMIX) 1,41
nem
NEM (XEM) 0,038283
ethereum-name-service
Ethereum Name Service (ENS) 13,31
nexo
NEXO (NEXO) 0,609185
flare-networks
Flare (FLR) 0,028628
qtum
Qtum (QTUM) 3,19
woo-network
WOO Network (WOO) 0,197074
nxm
Nexus Mutual (NXM) 48,18
gala
GALA (GALA) 0,043036
terra-luna-2
Terra (LUNA) 1,36
theta-fuel
Theta Fuel (TFUEL) 0,052778
holotoken
Holo (HOT) 0,001755
ravencoin
Ravencoin (RVN) 0,026217
injective-protocol
Injective (INJ) 3,89
celo
Celo (CELO) 0,627359
access-protocol
Access Protocol (ACS) 0,010087
kusama
Kusama (KSM) 33,67
gains-farm
Gains Farm (GFARM2) 8.391,11
aleph-zero
Aleph Zero (AZERO) 1,34
compound-governance-token
Compound (COMP) 42,86
oasis-network
Oasis Network (ROSE) 0,058325
omisego
OMG Network (OMG) 2,08
kaspa
Kaspa (KAS) 0,016462
decred
Decred (DCR) 19,13
astar
Astar (ASTR) 0,064593
bitcoin-gold
Bitcoin Gold (BTG) 15,91
audius
Audius (AUDIO) 0,276916
beldex
Beldex (BDX) 0,052740
ankr
Ankr Network (ANKR) 0,033556
yearn-finance
yearn.finance (YFI) 8.345,01
gnosis
Gnosis (GNO) 104,72
olympus
Olympus (OHM) 9,70
blox
Blox (CDT) 0,396980
link
LINK (LN) 39,62
safemoon
SafeMoon [OLD] (SAFEMOON) 0,000000
bone-shibaswap
Bone ShibaSwap (BONE) 1,13
stepn
STEPN (GMT) 0,407724
balancer
Balancer (BAL) 6,37
harmony
Harmony (ONE) 0,020317
liquity-usd
Liquity USD (LUSD) 0,951454
ssv-network
SSV Network (SSV) 34,89
chia
Chia (XCH) 35,94
convex-crv
Convex CRV (CVXCRV) 0,837619
astrafer
Astrafer (ASTRAFER) 1,55
huobi-btc
Huobi BTC (HBTC) 26.533,94
golem
Golem (GLM) 0,238988
dao-maker
DAO Maker (DAO) 1,58
gains-network
Gains Network (GNS) 7,64
iotex
IoTeX (IOTX) 0,024388
just
JUST (JST) 0,025847
moonbeam
Moonbeam (GLMR) 0,383855
ecomi
ECOMI (OMI) 0,000819
jasmycoin
JasmyCoin (JASMY) 0,004648
kadena
Kadena (KDA) 0,981421
sushi
Sushi (SUSHI) 1,14
amp-token
Amp (AMP) 0,003889
blur
Blur (BLUR) 0,528047
nucypher
NuCypher (NU) 0,166162
waves
Waves (WAVES) 2,16
escoin-token
Escoin (ELG) 2,67
band-protocol
Band Protocol (BAND) 1,70
terrausd
TerraClassicUSD (USTC) 0,021436
tether-eurt
Euro Tether (EURT) 1,01
siacoin
Siacoin (SC) 0,003951
frax-ether
Frax Ether (FRXETH) 1.675,18
icon
ICON (ICX) 0,213427
ontology
Ontology (ONT) 0,228500
ecoin-2
Ecoin (ECOIN) 0,000434
biconomy
Biconomy (BICO) 0,386805
mx-token
MX (MX) 1,95
iostoken
IOST (IOST) 0,010405
0x
0x (ZRX) 0,228979
liquity
Liquity (LQTY) 2,13
synapse-2
Synapse (SYN) 0,994531
dogelon-mars
Dogelon Mars (ELON) 0,000000
bitcoin-avalanche-bridged-btc-b
Bitcoin Avalanche Bridged (BTC.b) (BTC.B) 26.517,08
multichain
Multichain (MULTI) 9,43
alchemy-pay
Alchemy Pay (ACH) 0,036469
bitrise-token
Bitgert (BRISE) 0,000000
helium
Helium (HNT) 1,26
zelcash
Flux (FLUX) 0,600206
reserve-rights-token
Reserve Rights (RSR) 0,003848