Blockchain

Wat is Blockchain?

De term Blockchain is tot stand gekomen sinds de introductie van Bitcoin in 2008. Daarmee is Bitcoin dan ook de eerste toepassing van de blockchain-technologie. Hieronder wordt uitgelegd wat er zo interessant is aan deze technologie en wat deze technologie inhoudt.

Door de komt van Internet is er veel veranderd in onze samenleving. Met name communicatie en het delen van informatie werd zowel gemakkelijker als ook sneller. Het versturen van data over de hele wereld werd door Internet in een muisklik geregeld. Alleen de onderliggende systemen die werden gebruikt om data te versturen of betalingen te verrichten veranderde hierin niet mee

Ideal is een van de bekendste functionaliteiten om online betalingen mee te verrichten. Deze applicatie communiceert tussen de betalende partij, de bank, en de ontvangende partij . Hierdoor zijn er minimaal 3 partijen betrokken om een betaling te kunnen doen. Als het dan gaat om internationale betalingen dan zijn er nog meer partijen betrokken waardoor de systemen hierachter complex zijn, maar ook zorgt voor een hogere transactie-tijd en hogere transactiekosten.

Velen hebben getracht dit probleem op te lossen, maar elke oplossing was alsnog gebaseerd op centrale databases. Dit komt er op neer dat er alsnog een partij moet zijn, vergelijkbaar met een bank, die de balans van de rekeningen bijhoudt. Hierdoor ben je als gebruiker dan ook afhankelijk van deze partijen.

Door het ontstaan van de financiële crisis in 2008 werd het vertrouwen steeds minder in banken en soortgelijke centrale apparaten. Dit heeft geleidt tot de introductie van Bitcoin. Een digitale manier om transacties te verrichten zonder tussenkomst van een bank. Dit noemt men ook wel de peer to peer technologie.

Oplossen van problemen

De komst van het internet heeft veel teweeggebracht in onze samenleving. De manier van communiceren en het delen van informatie werd makkelijker. Het versturen van data naar de andere kant van de wereld werd mogelijk met een klik op de knop. Echter, de onderliggende systemen die worden gebruikt voor betalingen en waarde verplaatsing bleef hetzelfde.

Bijvoorbeeld, wanneer je een betaling doet via een website, wordt met iDeal verbinding gemaakt met jouw bank. Vervolgens wordt het bedrag via iDeal naar de bank van de tegenpartij verzonden. Zo zijn er al minimaal drie partijen die gemoeid zijn bij een dergelijke betaling. Dit is nog een stuk meer bij internationale betalingen! Dit zorgt niet alleen voor complexere systemen, maar ook voor hogere transactiekosten en langere transactie tijden. Waarom is het digitaal versturen van geld niet net zo makkelijk als een e-mail?

Wanneer je een e-mail verstuurd met een foto als bijlage, wordt dit vrijwel onmiddellijk ontvangen door de tegenpartij. De foto die wordt verstuurd is een kopie, maar de echte foto blijft op jouw computer. Voor digitaal geld zou dit een zeer ongunstige situatie zijn! Wetenschappers hebben meer dan twee decennia nagedacht over het oplossen van dit probleem, wat ook het double-spending probleem wordt genoemd.

Diverse oplossingen werden bedacht, maar waren gebaseerd op centrale databases. Dit betekent dat er een partij moet zijn, soortgelijk aan een bank, die de balans van de rekeningen bijhoudt. Dit is een ongunstige situatie, omdat je als gebruiker afhankelijk bent van deze partij. Daarnaast is een centrale database gevoelig voor aanvallen van hackers en andere partijen.

In het hart van de financiële crisis werd de argwaan ten opzichte van banken steeds groter. Het vertrouwen onder burgers nam af. Niet alleen door de werkwijze van de banken, maar ook tegen de manier hoe het financiële systeem is ingericht. Dit leidde tot de introductie van Bitcoin: een geldsysteem gebaseerd op peer-to-peer technologie.

Soorten blockchains

We hebben besproken wat een blockchain is, maar niet welke soorten er zijn. Zo zijn er drie type blockchains die te onderscheiden zijn. Dit zijn de publieke, hybride en de private blockchains. Naast de rechten op deze type blockchains, zijn ook de type van consensus anders.

Publieke blockchain

De bekende blockchains van dit moment zijn publiek: iedereen kan een account aanmaken en transacties uitvoeren en inzien. Voorbeelden hiervan zijn Bitcoin en Ethereum.

Hybride blockchain

Een hybride blockchain wordt ook wel de consortium blockchain genoemd. Dit is een gesloten omgeving, waar diverse partijen samenwerken om data en transacties te delen. Voorbeelden hiervan zijn een groep banken die onderling transacties uitvoeren, of een logistieke keten.

Private blockchain

De private blockchain wordt gebruikt binnen bedrijven. Zo kan er informatie worden gedeeld tussen departementen en filialen, met de zekerheid dat de data te vertrouwen is doordat deze niet kan worden aangepast.

Blockchain oplossing

Een tot nu toe onbekende persoon of organisatie publiceerde in 2008 het document dat Bitcoin beschreef. Deze persoon of organisatie is waarschijnlijk anoniem gebleven door de eerdere projecten met digitaal geld op basis van een centrale database. Deze werden namelijk opgeheven en de bedenkers gevangengenomen, met het argument dat alleen de overheid het recht heeft om geld te creëren.

Bitcoin beschreef precies wat blockchain is. Het is namelijk de eerste keer dat het concept op papier werd gezet. In een kleine 8 pagina’s legt Satoshi uit hoe het mogelijk is om geld naar elkaar te versturen op basis van een decentrale omgeving. Blockchain is gebaseerd op diverse technologische componenten die al langer bestaan. Het is daarom de slimme combinatie van de bestaande componenten die de blockchain zo interessant maken.

Blockchain als peer-to-peer systeem

Blockchain is gebaseerd op deze zogenaamde peer-to peer technologie. Het stelt gebruikers dus in staat om data te delen zonder tussenkomst van een centrale partij. Deze technologie paste men bijvoorbeeld ook al toe bij BitTorrent en Napster, waarmee je muziek/films (illegaal) kon downloaden van mensen die deze films/muziel zelf aanboden. Terwijl men dan aan het downloaden was, werd de film ook naar andere geupload vanaf je eigen PC. Hierdoor onstond dan een netwerk van computers die de films en muziek in stand konden houden.

Blockchain doet in feite hetzelfde. Het houdt een database in stand die gedeeld wordt in het netwerk met bijvoorbeeld de balansen van rekeningen. Alle personen in dit netwerk weten zo wat wie heeft , waardoor het niet eenvoudig kan worden uitgeschakeld of gehackt. Op het moment dat een van de personen zichelf bijvoorbeeld meer munten toe kent dan zullen de andere personen binnen dit netwerk deze wijziging afkeuren. Dit omdat in alle kopieen van transacties gezien wordt dat de wijziging niet klopt.

Bij Blockchain gaan transacties in een bepaalde structuur verzonden worden. De zogenaamde blokken. In ieder blok past een aantal transacties. Na een bepaalde tijd wordt er vanzelf weer een nieuw blok toegevoegd. In deze blokken zit informatie van de verzender, de ontvanger, het tijdstip van de transactie als ook de waarde van de transactie. Ook zit er een bepaalde referentie van het vorige blok. Op deze manier worden de blokken aan elkaar gelinkt en vormen ze als het ware een ketting. Deze ketting noemen we de blockchain.

Het is dan nog van belang dat wanneer er transacties plaatsvinden, iedere gebruiker in het netwerk dezelfde kopie heeft van de database. Hiervoor is een bepaald mechanisme bedacht dat zorgt dat iedereen instemt over de huidige staat van de blockchain. Dit mechanisme is zo ingericht dat er slechts één willekeurig persoon in netwerk in staat is om een nieuw blok toe te voegen. Daarna kunnen de andere personen in het netwerk op een eenvoudige wijze dit blok toevoegen en valideren aan hun kopie. Wanneer dit is gebeurd, kunnen de transacties dan ook niet meer gewijzigd worden. Vervolgens begint het netwerk met het verwerken van een volgend blok met transacties.

Samenvatting blockchain

Nu we de basiscomponenten van blockchain hebben besproken, kunnen we terug naar de essentie: wat is blockchain? Zoals je hebt gemerkt is er niet zoiets als één type blockchain. Een blockchain kent verschillende toepassingen en vormen, maar kent wel een aantal basiskenmerken. Een blockchain is daarmee te definiëren als:

  • Blokken transacties die met elkaar verbonden zijn, waardoor zij een ketting vormen: de blockchain.
  • Een netwerk om transacties uit te voeren zonder de tussenkomst van een derde partij.
  • Het vertrouwen in data uit het verleden, aangezien het niet meer aangepast kan worden.
  • Het bereiken van consensus om zo een blockchain te kunnen updaten.
  • Drie blockchain types: publiek, hybride en privaat.

Direct bitcoins wisselen voor andere cryptovaluta?

bitcoin
Bitcoin (BTC) 63.770,35
ethereum
Ethereum (ETH) 3.325,95
tether
Tether (USDT) 0,931037
bnb
BNB (BNB) 579,31
solana
Solana (SOL) 144,48
staked-ether
Lido Staked Ether (STETH) 3.322,30
usd-coin
USDC (USDC) 0,932021
xrp
XRP (XRP) 0,458007
dogecoin
Dogecoin (DOGE) 0,136183
the-open-network
Toncoin (TON) 6,84
cardano
Cardano (ADA) 0,408443
shiba-inu
Shiba Inu (SHIB) 0,000020
avalanche-2
Avalanche (AVAX) 30,92
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin (WBTC) 63.796,42
tron
TRON (TRX) 0,108664
chainlink
Chainlink (LINK) 14,92
polkadot
Polkadot (DOT) 6,31
bitcoin-cash
Bitcoin Cash (BCH) 424,80
uniswap
Uniswap (UNI) 9,32
near
NEAR Protocol (NEAR) 5,91
matic-network
Polygon (MATIC) 0,600154
litecoin
Litecoin (LTC) 73,36
pepe
Pepe (PEPE) 0,000012
leo-token
LEO Token (LEO) 5,52
wrapped-eeth
Wrapped eETH (WEETH) 3.454,18
dai
Dai (DAI) 0,932952
internet-computer
Internet Computer (ICP) 9,84
fetch-ai
Fetch.ai (FET) 1,59
kaspa
Kaspa (KAS) 0,159803
ethereum-classic
Ethereum Classic (ETC) 24,39
aptos
Aptos (APT) 7,72
renzo-restaked-eth
Renzo Restaked ETH (EZETH) 3.313,37
render-token
Render (RNDR) 8,48
blockstack
Stacks (STX) 2,23
ethena-usde
Ethena USDe (USDE) 0,932952
monero
Monero (XMR) 166,59
hedera-hashgraph
Hedera (HBAR) 0,085691
filecoin
Filecoin (FIL) 5,21
cosmos
Cosmos Hub (ATOM) 7,27
injective-protocol
Injective (INJ) 28,89
mantle
Mantle (MNT) 0,836534
stellar
Stellar (XLM) 0,093560
immutable-x
Immutable (IMX) 1,79
arbitrum
Arbitrum (ARB) 0,906806
first-digital-usd
First Digital USD (FDUSD) 0,930745
crypto-com-chain
Cronos (CRO) 0,097323
okb
OKB (OKB) 43,28
dogwifcoin
dogwifhat (WIF) 2,50
the-graph
The Graph (GRT) 0,244409
sui
Sui (SUI) 0,952505
bittensor
Bittensor (TAO) 328,11
optimism
Optimism (OP) 2,00
vechain
VeChain (VET) 0,029165
arweave
Arweave (AR) 32,35
floki
FLOKI (FLOKI) 0,000206
maker
Maker (MKR) 2.149,49
rocket-pool-eth
Rocket Pool ETH (RETH) 3.682,83
ondo-finance
Ondo (ONDO) 1,25
bonk
Bonk (BONK) 0,000027
theta-token
Theta Network (THETA) 1,79
fantom
Fantom (FTM) 0,628588
notcoin
Notcoin (NOT) 0,016943
lido-dao
Lido DAO (LDO) 1,86
jasmycoin
JasmyCoin (JASMY) 0,034237
thorchain
THORChain (RUNE) 4,80
mantle-staked-ether
Mantle Staked Ether (METH) 3.441,80
celestia
Celestia (TIA) 8,12
bitget-token
Bitget Token (BGB) 1,10
based-brett
Brett (BRETT) 0,151962
coredaoorg
Core (CORE) 1,53
pyth-network
Pyth Network (PYTH) 0,375735
eos
EOS (EOS) 0,654089
whitebit
WhiteBIT Coin (WBT) 9,11
sei-network
Sei (SEI) 0,448351
starknet
Starknet (STRK) 0,998128
algorand
Algorand (ALGO) 0,155313
aave
Aave (AAVE) 83,96
jupiter-exchange-solana
Jupiter (JUP) 0,903057
gala
GALA (GALA) 0,033587
quant-network
Quant (QNT) 81,49
flare-networks
Flare (FLR) 0,026452
ethena
Ethena (ENA) 0,684781
flow
Flow (FLOW) 0,728169
cheelee
Cheelee (CHEEL) 19,14
beam-2
Beam (BEAM) 0,021164
gatechain-token
Gate (GT) 7,96
ordinals
ORDI (ORDI) 48,89
kelp-dao-restaked-eth
Kelp DAO Restaked ETH (RSETH) 3.343,83
chiliz
Chiliz (CHZ) 0,111377
dydx-chain
dYdX (DYDX) 1,65
axie-infinity
Axie Infinity (AXS) 6,69
bitcoin-sv
Bitcoin SV (BSV) 49,42
kucoin-shares
KuCoin (KCS) 9,92
bittorrent
BitTorrent (BTT) 0,000001
tokenize-xchange
Tokenize Xchange (TKX) 11,28
neo
NEO (NEO) 12,63
wormhole
Wormhole (W) 0,495965
ronin
Ronin (RON) 2,67
elrond-erd-2
MultiversX (EGLD) 32,57
zebec-protocol
Zebec Protocol (ZBC) 0,017298
the-sandbox
The Sandbox (SAND) 0,384388
worldcoin-wld
Worldcoin (WLD) 3,64
singularitynet
SingularityNET (AGIX) 0,657821
akash-network
Akash Network (AKT) 3,41
gnosis
Gnosis (GNO) 314,51
oasis-network
Oasis Network (ROSE) 0,119781
pendle
Pendle (PENDLE) 5,08
tezos
Tezos (XTZ) 0,794648
msol
Marinade Staked SOL (MSOL) 172,05
livepeer
Livepeer (LPT) 23,31
ecash
eCash (XEC) 0,000038
mina-protocol
Mina Protocol (MINA) 0,663050
nexo
NEXO (NEXO) 1,31
conflux-token
Conflux (CFX) 0,180204
decentraland
Decentraland (MANA) 0,385253
havven
Synthetix Network (SNX) 2,19
ether-fi-staked-eth
ether.fi Staked ETH (EETH) 3.305,07
dog-go-to-the-moon-rune
DOG•GO•TO•THE•MOON (Runes) (DOG) 0,006918
usdd
USDD (USDD) 0,932021
dexe
DeXe (DEXE) 11,86
lido-staked-sol
Lido Staked SOL (STSOL) 170,73
safe
Safe (SAFE) 1,55
mantra-dao
MANTRA (OM) 0,794855
klay-token
Klaytn (KLAY) 0,178130
apecoin
ApeCoin (APE) 1,04
aioz-network
AIOZ Network (AIOZ) 0,601715
frax-ether
Frax Ether (FRXETH) 3.308,02
fasttoken
Fasttoken (FTN) 2,07
book-of-meme
BOOK OF MEME (BOME) 0,009386
pancakeswap-token
PancakeSwap (CAKE) 2,39
iota
IOTA (IOTA) 0,192607
ethereum-name-service
Ethereum Name Service (ENS) 19,39
kava
Kava (KAVA) 0,560825
coinbase-wrapped-staked-eth
Coinbase Wrapped Staked ETH (CBETH) 3.569,17
frax
Frax (FRAX) 0,930192
nervos-network
Nervos Network (CKB) 0,013445
helium
Helium (HNT) 3,55
sweth
Swell Ethereum (SWETH) 3.514,37
terra-luna
Terra Luna Classic (LUNC) 0,000098
maga
MAGA (TRUMP) 12,05
io
io.net (IO) 5,81
aevo-exchange
Aevo (AEVO) 0,654971
blur
Blur (BLUR) 0,325574
tether-gold
Tether Gold (XAUT) 2.167,33
theta-fuel
Theta Fuel (TFUEL) 0,080610
staked-frax-ether
Staked Frax Ether (SFRXETH) 3.614,11
illuvium
Illuvium (ILV) 77,80
bitcoin-gold
Bitcoin Gold (BTG) 28,82
constitutiondao
ConstitutionDAO (PEOPLE) 0,099669
axelar
Axelar (AXL) 0,728327
echelon-prime
Echelon Prime (PRIME) 12,19
polymesh
Polymesh (POLYX) 0,466129
arkham
Arkham (ARKM) 2,09
xdce-crowd-sale
XDC Network (XDC) 0,032686
woo-network
WOO (WOO) 0,255140
sats-ordinals
SATS (Ordinals) (SATS) 0,000000
1inch
1inch (1INCH) 0,397252
true-usd
TrueUSD (TUSD) 0,931090
iotex
IoTeX (IOTX) 0,048567
astar
Astar (ASTR) 0,080396
trust-wallet-token
Trust Wallet (TWT) 1,07
corgiai
CorgiAI (CORGIAI) 0,001305
dydx
dYdX (ETHDYDX) 1,65
manta-network
Manta Network (MANTA) 1,35
ocean-protocol
Ocean Protocol (OCEAN) 0,664354
stader-ethx
Stader ETHx (ETHX) 3.429,26
golem
Golem (GLM) 0,425604
kusama
Kusama (KSM) 28,10
ether-fi
Ether.fi (ETHFI) 3,69
memecoin-2
Memecoin (MEME) 0,021515
pepecoin-2
PepeCoin (PEPECOIN) 3,58
curve-dao-token
Curve DAO (CRV) 0,337610
biconomy
Biconomy (BICO) 0,505265
aerodrome-finance
Aerodrome Finance (AERO) 0,836094
osmosis
Osmosis (OSMO) 0,605897
wemix-token
WEMIX (WEMIX) 1,12
apenft
APENFT (NFT) 0,000000
pax-gold
PAX Gold (PAXG) 2.159,26
compound-ether
cETH (CETH) 66,78
stepn
GMT (GMT) 0,186152
altlayer
AltLayer (ALT) 0,248917
dymension
Dymension (DYM) 2,15
usdb
USDB (USDB) 0,930330
raydium
Raydium (RAY) 1,43
paypal-usd
PayPal USD (PYUSD) 0,930538
rocket-pool
Rocket Pool (RPL) 18,08
ankr
Ankr Network (ANKR) 0,036948
superfarm
SuperVerse (SUPER) 0,814058
cat-in-a-dogs-world
cat in a dogs world (MEW) 0,004128
holotoken
Holo (HOT) 0,002060
zilliqa
Zilliqa (ZIL) 0,019624
terra-luna-2
Terra (LUNA) 0,526934
jito-governance-token
Jito (JTO) 2,96
mx-token
MX (MX) 3,65
celo
Celo (CELO) 0,667259
radix
Radix (XRD) 0,034311
reserve-rights-token
Reserve Rights (RSR) 0,007090
0x
0x Protocol (ZRX) 0,419656
mog-coin
Mog Coin (MOG) 0,000001
compound-governance-token
Compound (COMP) 50,33