Wat is cryptocurrency?
In eerste instantie was bitcoin niet bedoeld als betaalmiddel maar slechts een systeem om geld digitaal zonder tussenkomst van een tussenliggende partij te kunnen verzenden en ontvangen, en dit op een waterdichte manier. In de praktijk wordt het nu steeds meer gezien als een betaalmiddel. Hierdoor zijn er andere digitale valuta’s ontstaan (cryptocurrencies), die weer andere toepassingen bieden zoals het anoniem verzenden en ontvangen van transacties.
Om dit digitale de-centrale systeem te kunnen laten functioneren en daadwerkelijk betalingen te verrichten is het volgende van belang;
- Men moet een rekening/account hebben
- Men moet op deze rekening/account een saldo hebben
Op het moment dat het account is aangemaakt kan men beginnen transacties te doen naar een ander persoon die ook een account met een rekening heeft.
Hoe werkt cryptocurrency?
Om een digitaal systeem waarmee waarde kan worden overgedragen te kunnen laten functioneren, is in ieder geval het volgende nodig:
- Een rekening / account
- Een saldo / balans
- Transacties
In de basis kan op basis van deze gegevens een betaalsysteem worden opgezet. Wat echter het belangrijkste is aan een betaalsysteem, is dat na iedere transactie het saldo op een rekening wordt bijgewerkt zodat het geld maar een keer kan worden uitgegeven. Alle conventionele digitale betaalsystemen, zoals internetbankieren of PayPal, maken daarvoor gebruik van een centrale autoriteit welke dit bijhoudt. Omdat er dus een centrale autoriteit (servers / de bank) is welke dit moet bijhouden, ben je voor het bewaren van bezittingen en het overdragen van waarde in een conventioneel betaalsysteem altijd afhankelijk van een derde partij.
In een decentraal netwerk (cryptocurrency), is er geen sprake van een centrale autoriteit c.q. een derde partij. Dit betekent dat ieder onderdeel van het netwerk zelfstandig alle transacties moet bijhouden en voor iedere nieuwe transactie moet kunnen verifiëren of het een geldige transactie betreft en of het saldo om de transactie uit te kunnen voeren toereikend is.
Het betaalsysteem werkt daarbij alleen wanneer alle onderdelen van het netwerk over dezelfde informatie beschikken. Normaal gesproken gaat dat vrij eenvoudig doordat deze informatie bij een centrale autoriteit geverifieerd kan worden, maar in een decentraal cryptocurrency netwerk is dit dus niet het geval.
Niemand geloofde daarom dat het mogelijk zou zijn om een decentraal digitaal betaalsysteem te ontwikkelen, maar Satoshi Nakamoto bewees het tegendeel. In het op blockchain technologie gebaseerde Bitcoin netwerk beschikken alle onderdelen van het netwerk altijd over exact dezelfde informatie, waardoor deze informatie niet bij een centrale autoriteit hoeft te worden geverifieerd.
Kenmerken van digitale valuta
Cryptogeld in de praktijk: wat is het?
Net als met geld op een bankrekening, draaien digitale valuta uiteindelijk om een getal in een database dat een bepaalde waarde vertegenwoordigt. Zowel voor valuta’s zoals Euro’s of Dollars op een bankrekening, als cryptocurrencies zoals Bitcoin / Ethereum / Litecoin / Monero / Bytecoin, geldt dat dit getal in de database door niemand kan worden aangepast tenzij aan bepaalde voorwaarden is voldaan.
Cryptocurrencies kunnen net als “gewone” valuta gebruikt worden om betalingen te verrichten. Binnen het netwerk van de betreffende cryptomunt zal een betaling moeten worden bevestigd door meerdere onderdelen van het netwerk, waarna de transactie wordt vastgelegd in een grootboek. Dit grootboek noemt men: de blockchain.
Investeren in cryptocurrency
Op Cryptostart.nl schrijven we informatie over de meest populaire en interessante blockchain start-ups en technologieën. Bijna iedere blockchain technologie kent wel zijn “eigen” cryptografische token, lees: een cryptovaluta. Cryptocurrencies kunnen bemachtigd worden door ze te minen, verdienen of kopen.
Voor de meeste mensen die geld willen verdienen met blockchain, is investeren in cryptocurrencies de meest logische stap: Simpelweg komt dit neer op het kopen van een cryptocurrency en deze weer verkopen nadat de cryptomunt in waarde is gestegen. Om te starten met handelen in cryptocurrency neemt u de volgende stappen:
- Kies een of meerdere cryptocurrencies waar u in wilt investeren. Bekijk de meest populaire cryptomunten op onze website en doe onderzoek naar de valuta’s / technologieën die u interesseren.
- Nadat u heeft besloten in welke cryptomunt(en) u wilt investeren, maakt u hiervoor een cryptocurrency wallet aan of koopt u een hardware wallet voor extra veiligheid.
- U kunt nu de gewenste cryptocurrencies gaan kopen. De meest makkelijke manier is doorgaans eerst Bitcoin kopen en deze vervolgens (gedeeltelijk) wisselen voor altcoins als u hier ook wilt investeren. Een alternatief is om u aan te melden bij een cryptocurrency exchange.
- U kunt nu het koersverloop van uw favoriete cryptocurrencies bijhouden via onze pagina Cryptovaluta’s. Houd de markt in de gaten, maar laat u niet te veel beïnvloeden door koersschommelingen op korte termijn: in paniek verkopen is nooit een goed idee en zolang u uw cryptocurrencies niet verkoopt maakt u ook geen verlies.
- Wanneer uw blockchain investeringen gestegen zijn in waarde en u een rendement behaald heeft waar u tevreden mee bent, kunt u de cryptocurrencies weer verkopen!
Investeren in cryptocurrency?
Wil je beginnen met beleggen in cryptocurrency? Investeren in Bitcoin is dan vaak een eerste goed stap. Andere cryptocurrencies zijn namelijk soms te koop met euro’s, maar altijd te koop met bitcoins via een cryptocurrency exchange. Om een compleet overzicht te krijgen van de meest populaire cryptocurrencies en hun koers, ga naar ons cryptovaluta overzicht.